Denne artikkelen er produsert og finansiert av Høyskolen Kristiania - les mer.

Her et stereotypisk glansbilde av en leder. Hverdagen er som regel ikke slik, viser forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ledelse er ikke så grandiost som vi tror

PODCAST: Hverdagen til ledere er kjedeligere og traurigere enn vi gjerne vil ha det til, avslører professor Tom Karp ved Høyskolen Kristiania i en podcast-samtale.

I stedet for å samle inn spørreskjemaer og utvikle fine modeller og teorier for ledelse, har professor Tom Karp ved Høyskolen Kristiania observert hva ledere gjør i praksis.

Resultatet foreligger nå i fagboken God nok ledelse. Boka tar mål av seg å gi innblikk i hva ledere gjør i praksis.

– Hverdagen til ledere er langt traurigere enn fine modeller og amerikanskinspirert ledelsesteori vil ha det det, forteller Karp i en samtale med professor og rektor Arne H. Krumsvik i podcasten Krumsvik & Co.

Vi har gjerne grandiose forestillinger om ledere. Så viser det seg at også ledere er feilbarlige mennesker som tas av begivenhetens gang.

– Jeg skriver om ledelse slik det utøves i praksis, ikke bare om hvordan det er i teorien. Det gjør det mulig å kjenne seg igjen i boken.

Tom Karp forsker på ledelse gjennom å fotfølge og observere hva ledere faktisk gjør og gjennom å snakke med dem om hvorfor de gjør som de gjør.

– Ledelse er ikke det store, grandiose, men alle de små grepene som gjøres i en hverdag for å skape fremdrift og utvikling, sier han.

Tom Karp mener ledelse kanskje er viktigere enn noensinne, som verktøy for samarbeid, nytenkning og endring.

– Jo større utfordringer, desto større behov for lederskap. Det er når noe er vanskelig, at vi mennesker virkelig trenger ledere som tar lederskap.

Krumsvik & Co er en formidlings-podcast fra Høyskolen Kristiania der professor og rektor Arne H. Krumsvik samtaler med inviterte gjester. Lytt til episoden med Tom Karp her:

Referanse:

Tom Karp: God nok ledelse. Hva ledere gjør i praksis. Bok på Cappelen Damm Akademisk, 2019.

Powered by Labrador CMS