Mye magefett øker demensfare

Folk i 40-årene med feit mage har større sannsynlighet for å blir rammet av demens når de runder 70, antyder ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har undersøkt 6 583 personer i alderen 40-45 år i California, som fikk målt mengden fett rundt magen. 36 år senere (i gjennomsnitt) var 16 prosent av deltakerne i studien rammet av demens.

Ifølge studien hadde personene med størst mengder fett rundt magen nær tre ganger så høy risiko for å utvikle demens, som de som hadde slanke mager.

Forskerne fant også at mye magefett økte risikoen for demens, uavhengig av om personene hadde normalvekt totalt sett, var overvektige eller direkte fete.

Studien er publisert i nettutgaven av tidsskriftet Neurology.

Diabetes slag og hjertesykdom

Mye magefett midt i livet har tidligere vist seg å øke diabetesrisikoen, og faren for å bli rammet av slag og hjertesykdom.

Det skal være første gang et forskningsarbeid antyder at også mye magefett øker demensrisikoen, går det frem av et presseskriv fra American Academy of Neurology, utgiveren av tidsskriftet.

I studien var overvektige med stor mage 2,3 ganger mer utsatt for å utvikle demens, enn folk med normal vekt og magestørrelse. De som både var direkte fete og hadde mye magefett, hadde 3,6 ganger så stor sannsynlighet for demens.

- Urovekkende funn

- Tatt i betraktning at 50 prosent av den voksne befolkningen i dette landet (USA, red. anm.) har en usunn mengde magefett, så er dette et urovekkende funn, sier epidemiologen Rachel A. Whitmer ved Kaiser Permanente Division of Research, California, USA.

- Det trengs mer forskning for å kunne fastslå hvilke mekanismer som kobler magefett til demens, legger hun til.

Det påpekes videre at det som alltid med observasjonsstudier finnes en mulighet for at assosiasjonen mellom magefedme og demens ikke er drevet av slik fedme, men i stedet ved et sammensatt utvalg av helserelatert atferd, der magefettet utgjør én del.

Powered by Labrador CMS