Eksploderer hodet idet du faller i søvn?

Eksploderende hode-syndromet høres ut som noe fra en gørrete skrekkfilm. Men fenomenet eksisterer virkelig, ifølge forskningen.

(Illustrasjonsfoto: Microstock)
(Illustrasjonsfoto: Microstock)

Hodet hviler deilig mot puta. Søvnen lister seg umerkelig inn bak øyelokkene, og du er i ferd med å bli borte, da det plutselig skjer:

Hjernen nærmest eksploderer i et infernalsk brak, som om noen dundrer igjen døra til rommet eller fyrer av en pistol på kloss hold. Du spretter opp med hjertet i halsen lurer på om det er krig.

Men på soverommet er alt rolig og normalt. Samboeren sover søtt ved siden av.

Hva skjer?

Om du med jevne mellomrom opplever slike skremmende heldelser, er du ikke alene, ifølge forsker Brian Sharpless fra Washington State University.

Han har undersøkt forskningslitteraturen og konkluderer med at det såkalte exploding head syndrom er en reell søvnlidelse. Den bør det forskes mer på, skriver Sharpless i en artikkel som skal publiseres i Sleep Medicine Reviews.

Ufarlig men skremmende

Lidelsen er ikke farlig, understreker forskeren i en pressemelding.

Men den kan være ganske skremmende. For ikke å si forstyrrende. Sharpless forteller om pasienter som kan våkne av slike fryktelige smell mange ganger hver natt.

Brakene opptrer når de er i ferd med å sovne eller våkne. Noen hører lyden i bare ett øre, mens andre oppfatter den med begge. Andre kan ha følelsen av at det øredøvende bråket befinner seg inni selve hodet. Enkelte rapporterer også om milde smerter.

Og opplever man slikt ofte nok, er det fare for at søvn og livskvalitet må lide.

Fortsatt mysterium

- Noen mennesker begynner å bli engstelige når de kommer inn på soverommet eller når de skal prøve å sovne. Trøtthet på dagen kan være et annet problem for folk, sier Sharpless.

Han mener lidelsen kanskje ikke er så uvanlig som man har trodd, og at det er på tide å studere den nærmere.

For selv om fenomenet ble beskrevet allerede på 1800-tallet, og er anerkjent i  International Classification of Sleep Disorders, er de karakteristiske ulydene i skolten fortsatt et mysterium.

Foreløpig kan forskerne bare gjette på hva de kan skyldes, sier Sharpless.

- Vårt beste forslag er at det skjer når kroppen ikke slår seg av for søvn på riktig måte. I stedet for å slå seg av, blir noen grupper nevroner faktisk aktivert og får oss til å oppfatte det plutselige bråket. 

Referanse:

A. B. Sharpless, Exploding head syndrome, Sleep Medicine Reviews, 2014.

Powered by Labrador CMS