Sjokolade gir mer hjernekraft

Å spise sjokolade kan skjerpe hjernen. Flavanolene i sjokoladen utvider blodkar i topplokket. Dermed øker blodstrømmen og hjernen får mer oksygen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Effekten ser ut til å vare i to til tre timer.

Det er imidlertid ikke sånn at du øyeblikkelig bør fylle handlekurven med deilige sjokolader. For mye av det gode kan fort bli et kaloriproblem.

Husk at det er forskjell på sjokolade og sjokolade. Mørk sjokolade med mye kakao, lite fett og lite sukker, er generelt sunnere.

Flavanolrik kakao

Britiske forskere har undersøkt effekten av å drikke en kopp kakao rik på flavanoler, en type antioksidanter som er en viktig ingrediens i mørk sjokolade.

De fant ut at blodgjennomstrømmingen til bestemte områder i hjernen økte.

Dette kan være med på å øke evnen til å utføre bestemte oppgaver, og styrke årvåkenheten i en kortere periode.

Sjokolade mot demens?

Forskerne lufter også muligheten for å bruke sjokolade til å behandle sykdommer som demens og slag med sjokolade - for å opprettholde blodgjennomstrømmingen.

Forsøkspersonene i studien ble undersøkt med MRI for å se økt aktivitet spesifikke områder i hjernen etter en kopp flavanolrik kakao.

Flavanoler finnes mange flere steder enn i sjokolade, blant annet i rødvin, grønn té og blåbær.

Utmattelse, søvnmangel eller aldring

- Inntak av denne spesielle flavanolrike kakaoen var assosiert med økt flyt av grå materie i to eller tre timer, sier professor Ian Macdonald fra University of Nottingham, i en pressemelding.

- Dette reiser muligheten for at visse matingredienser kan ha en gunstig virkning på blodflyten i hjernen og bedre hjernefunksjonen, i situasjoner hvor individer er kognitivt svekket, som ved utmattelse, søvnmangel eller muligens aldring, sier han.

Macdonald vektlegger at det ikke finnes produkter i salg med det samme flavanolnivået som ble brukt i denne studien. Kakaodrikken ble laget spesielt til denne forskningen.

Resultatene ble nylig presentert under det årlige møtet i American Association for the Advancement of Science i San Fransisco.

Lenke:

University of Nottingham: Pressemelding

Powered by Labrador CMS