Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Idéhistoriker Line Cecilie Engh tror alle som søker kjærlighet i dag kunne hatt noe å lære av middelalderens munker.
Idéhistoriker Line Cecilie Engh tror alle som søker kjærlighet i dag kunne hatt noe å lære av middelalderens munker.

– Det moderne mennesket er ekstremt romantisk

PODCAST: Middelalderens munker og trubadurer fant opp den romantiske kjærligheten. Hør Sissel Gran og Line Cecilie Engh diskutere romantikk og begjær.

– Mangeltilstanden er begjærets mor.

Det slår psykolog Sissel Gran fast og utdyper:

– Begjæret tirres ofte av hindring, av det som er litt uoppnåelig, fremmed, spennende og kanskje litt farlig.

Gjennom sin lange karriere som parterapeut har Gran sett hvordan dette gjør kjærlighetslivet vanskelig for det moderne mennesket.

– Vi er lystsøkende av natur og noen ganger kolliderer lidenskapen og begjæret med kjærligheten og behovet for det trygge. Det ser vi når folk kommer til terapeuten: Det er blitt en konflikt i parforholdet, og de lurer på hvordan de kan få opp gnisten igjen.

Sissel Gran og Line Cecilie Engh diskuterer hva som egentlig er ekte kjærlighet.
Sissel Gran og Line Cecilie Engh diskuterer hva som egentlig er ekte kjærlighet.

Middelalderens munker begjærte gud

Idéhistoriker Line Cecilie Engh har studert hva begjær og romantisk kjærlighet betydde i middelalderen.

Hun tror alle som søker kjærlighet i dag kunne hatt noe å lære av middelalderens munker.

– Munkene erkjente også at begjær er mangel. I det du får det du begjærer, så opphører det. Og slik fortsetter du, inntil, hvis menneskelivet hadde vært langt nok, du kommer opp til det øverste, som er gud.

– Men ifølge munkene kunne man derfor jobbe for å styre begjæret bort fra det kroppslige og flyktige, mot gud, forteller hun.

Romantisk kjærlighet er en oppfinnelse fra middelalderen

Begrepet middelaldersk kan ofte assosieres med overtro, tvang og kvinneundertrykking – i motsetning til moderne rasjonalitet og frihet. Men det var i denne perioden romantisk kjærlighet så å si ble oppfunnet.

– På 1100-tallet skrev trubadurene om ulykkelig kjærlighet, mens munker og nonner sitter i klostrene og fordyper seg i Salomos høysang, et stykke svært erotisk poesi fra Bibelen. De utvikler datidens kjærlighetsmystikk.

Og så overtar kirken ekteskapet.

– Kirken bestemmer hva som er et gyldig ekteskap og avgjør at alt annet enn de to, hun og han, er likegyldig. Det er bare deres gjensidige samtykke som gjelder.

Dette er symbolsk for kjærligheten mellom Kristus og kirken, men det legger grunnlaget for dagens romantiske ideal. Engh peker på ideen om den ekte, uselviske kjærligheten som helt sentral for den romantiske kjærligheten.

– Kjærligheten skal fullbyrde deg. Det er en religiøs ramme da det handler om frelse, men i dag har vi tatt ut religionen. Og når det i vår kultur blir sett ned på om du gifter deg med noen fordi det er hensiktsmessig, er det fordi den ekte kjærligheten skal være ren – du skal elske den ene personen for dens egen skyld.

Middelalderske idealer gjennomsyrer det moderne

Sissel Gran mener de romantiske idealene fra middelalderen gjennomsyrer samfunnet i dag. Den uselviske kjærligheten mener hun er mest fremtredende i forelskelsesfasen.

– Da er det jo ikke den ting du ikke vil gjøre. Du blir med på fisketur selv om du ikke kan fordra det, du blir med hjem til foreldrene hans og sitter der og trøkker, du sover i en snøhule selv om du er en frysepinn.

Men den romantiske ideen kan også komme i veien for mange, ifølge psykologen.

– Mange unge venter på at det skal single fra taket. At du skal få et tegn på at nå er den rette kommet inn døra på Kaffebrenneriet, og hvis du ikke får det tegnet så er det feil. Kanskje man gir mulige kandidater litt få sjanser?

Gran tror datingapper som Tinder kan gjøre at valgfriheten blir for stor.

– Kanskje det var mer spennende før?

Hør Sissel Gran og Line Cecilie Engh diskutere de middelalderske idealene for romantisk kjærlighet, og hvordan forestillinger om romantikk og begjær gleder og plager mennesker i dag. Programleder er Mari Lilleslåtten.

Hør hele episoden her:

Om podcastserien Universitetsplassen

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.

Powered by Labrador CMS