Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Vitenskapskomiteen for mat og miljø - les mer.

Ny rapport: Det er lite rester av plantevernmidler i europeisk mat

Plantevernmidler utgjør fortsatt en lav helserisiko for europeiske forbrukere, ifølge rapporten fra Den europeiske næringsmiddelmyndigheten (EFSA).

Kvinne ved grønnsaksdisken i butikk
Resultatene viser at 99 prosent av prøvene var i samsvar med EU-lovgivningen.
Publisert

Plantevernmidler (pesticider) er kjemiske stoffer som brukes for å bekjempe skadedyr.

Den europeiske næringsmiddelmyndigheten (EFSA) har analysert tusenvis av matvareprøver innsamlet i 2023. 

I sin siste årsrapport skriver de at det er lav helserisiko knyttet til rester av pesticider. 

Rapporten bygger på analyser av prøver samlet inn fra tilfeldige og målrettede overvåkingsprogrammer.

Tilfeldig prøvetaking viser uendrede resultater

Ekspertene i EFSA analyserte 13.246 tilfeldige prøver fra EU-medlemslandene, samt fra Norge og Island. Prøvene hentet de fra 12 av de vanligste matvarene i EU. 

Dette er del av det EU-koordinerte kontrollprogrammet (EU MACP). Eksperter der tar prøver fra de samme varene hvert tredje år. 

I 2023 var blant annet gulrøtter, blomkål, kiwi, løk, appelsiner, pærer, poteter, tørkede bønner, brun ris, rug, storfelever og fuglefett med i utvalget.

Resultatene viser at 99 prosent av prøvene var i samsvar med EU-lovgivningen. Det samsvarer med funnene fra 2020. 

Av prøvene fra 2023 var 70 prosent uten målbare rester. 28 prosent inneholdt rester, men innenfor de lovlige grensene. 

I 2 prosent av prøvene ble grenseverdiene overskredet. I 1 prosent av disse var overskridelsen tydelig, selv når ekspertene tok hensyn til usikkerheten ved målingen.

Målrettet prøvetaking

EFSAs rapport inkluderer også resultater fra det flerårige nasjonale kontrollprogrammet (MANCP). Der har eksperter samlet data fra målrettet prøvetaking basert på risikonivå. 

I 2023 ble 132.793 prøver analysert. 98 prosent var i tråd med EU-lovgivningen. Dette er på linje med tidligere år. I 2021 lå det på 97,5 prosent. I 2022 på 97,8 prosent.

Av 2023-prøvene inneholdt 58 prosent ikke målbare rester. 38,3 prosent inneholdt rester innenfor lovlige grenser, og 3,7 prosent overskred maksimum restnivåer. I 2 prosent av disse var overskridelsen tydelig når ekspertene tok hensyn til usikkerheten ved målingen.

Risikovurdering av kosthold

Resultatene fra overvåkingsprogrammene gir nyttig informasjon for å anslå hvor stor pesticid-eksponering forbrukerne er utsatt for. 

En risikovurdering av kostholdet konkluderer med at denne eksponeringen utgjør lav risiko for forbrukernes helse.

I rapporten gir ekspertene anbefalinger for å forbedre effektiviteten til europeiske kontrollsystemer for pesticidrester. Den foreslår å undersøke og overvåke kombinasjoner av plantevernmidler og avlinger. Videre anbefaler den å videreføre overvåkingen av pesticidrester i import mat.

EFSA har lansert et interaktivt verktøy som skal gjøre det enkelt for brukere å utforske dataene gjennom diagrammer og grafer.

Mer om funnene:

Les mer på engelsk på EFSAs nettsted: Annual report on pesticide residues.

Prøv EFSAs interaktiv verktøy: The 2023 European Union report on pesticide residues in food.

Artikkelen er produsert og finansiert av Vitenskapskomiteen for mat og miljø

Vitenskapskomiteen for mat og miljø er én av over 80 eiere av forskning.no. Deres kommunikasjonsansatte leverer innhold til forskning.no. Vi merker dette innholdet for å tydelig skille formidling fra uavhengig redaksjonelt stoff.
Her kan du lese mer om ordningen.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS