- Barn er lite interessert i helse slik vi voksne er, så man bør snakke om hvor godt maten smaker i stedet for hvor sunn den er, skriver forskerne bak denne teksten. (Foto: Siril Alm / Nofima)

Forskeren forteller: La barn velge maten

Ved å gi barn valg mellom ulike grønnsaker og fiskesorter, legger foreldrene til rette for sunnere matvaner. Nyere studier viser at barn liker maten bedre når de har vært med på å bestemme hva som skal på middagsbordet.

Forskeren forteller

Denne spalten gir plass til forskere, fagfolk og studenter som med egne ord forteller om sin og andres forskning. Vil du skrive? Ta kontakt på epost@forskning.no

Les studiene som viser at barn bør få velge

Siril Alm, Svein Ottar Olsen og Pirjo Honkanen. The role of family communication and parents' feeding practices in children's food preferences. Appetite. 2015. doi: 10.1016/j.appet.2015.02.002

Themis Altintzoglou m.fl. Providing a food choice option increases children’s liking of fish as part of a meal. Food Quality and Preference. 2015. doi: 10.1016/j.foodqual.2014.06.013

Ofte blir vi servert påstander om at barn spiser for lite sjømat og grønnsaker. Disse påstandene er riktige, men som foreldre kan vi med enkle grep gjøre noe med dette. La barna velge maten selv!

Viktigheten av å gi barn valg mellom sunne matvarer ble avdekket i to studier utført ved matforskningsinstituttet Nofima. I den ene studien ble 12 familier med barn i syv- og åtteårsalderen intervjuet om sine middagsrutiner. Det var stor forskjell mellom middagsmåltidene i ukedagene i forhold til helgene, både når det gjaldt hvilken mat som ble spist og hvem som bestemte hva som skulle på bordet.

Kjapt og usunt i uka

På ukedagene hadde familiene det travelt for å rekke barns fritidsaktiviteter. Foreldrene gjorde de fleste beslutninger og ville ha minst mulig forstyrrelser fra barna når de planla og tilberedte middagene. Rettene besto ofte av pølser, spagetti og pizza for å forhindre krangel ved middagsbordet.

Fisk og grønnsaker var matvarer foreldrene ønsket å servere oftere til middag, men ofte unnlot for barna ikke likte det. Middagsretter servert i helgene var oftere bestemt av barna i forhold til ukedagene. Barna fikk da ofte velge fritt om hva de ville ha til middag, noe som førte til at rettene sjelden besto av fisk og grønnsaker. For å oppveie for de travle ukedagene var det viktig at middag i helgene la til rette for «kos» og samvær. Barna fikk være med på kjøkkenet å lage mat, som for eksempel kutte opp grønnsaker til taco.

Taco var en av barnas favorittretter blant annet fordi maten var servert i ulike skåler og barna fikk velge selv hvilke ingredienser de ville ha i tacoskjellet eller lefsen.

Valg hever smaken

En rekke studier viser at ved å gi mennesker valg kan det føre til at de liker det de velger enda bedre enn hva de gjorde opprinnelig. Dette var utgangspunktet for den andre studien ved Nofima. Der inviterte vi 130 elleve- og tolvåringer til å delta i et eksperiment, der de testet om valg mellom torsk eller laks førte til de likte den valgte fiskesorten enda bedre.

Barna fikk servert enten ovnsbakt torsk eller laks sammen med kokt potet og brokkoli. Den andre gruppen fikk velge om de ville ha laks eller torsk sammen med potet og brokkoli. Barna spiste rettene sine gruppevis og krysset av på et skjema hvor godt de likte retten. Resultatene viste av de fleste barna som fikk velge mellom torsk eller laks likte retten de valgte mer enn de barna som ikke fikk noe valg. Det var ingen forskjell på kjønn eller hvor ofte barna spiste fisk hjemme. Derimot viste det seg at barn som var selvstendige og vant til å gjøre egne valg likte den valgte middagsretten enda mer enn de andre barna som var mindre selvstendige.

Legg til rette for sunne valg

Studiene viser at barn ønsker å ha mer kontroll over hva de spiser. Å gi barna et begrenset valg mellom sunne matvarer gir mulighet for foreldrene å styre barna i riktig retning, samtidig som det gir barna en følelse av autonomi og selvbestemmelse. Dette kan gjøres ved at du for eksempel lar barna velge ut grønnsakene og fisken når du handler i butikken, eller ved å servere mat i ulike skåler slik vi ofte gjør med tacomåltidene.

Barn kan gjerne oppfordres, men bør ikke presses til å smake på mat de ikke er så villig til å spise. Barn er lite interessert i helse slik vi voksne er, så vi bør snakke om hvor godt maten smaker i stedet for hvor sunn den er.

Powered by Labrador CMS