Annonse

Fysikertips til Guinness-bobler

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et lag med cellulosefibre inni ølboksen kan gi Guinness-ølet sitt toppskum, mener irske fysikere.

De mørke, sterke øltypene som Guinness er eksempel på, sprudler ikke like lett som pilsner.  “Stouten”inneholder nemlig oppløst nitrogen, i tillegg til karbondioksid. Nitrogenet bidrar til et eget, mykt skum, med ganske små bobler.

Den hvite topphatten trenger imidlertid litt mer drahjelp fra en liten, hul kule med et hull i, som ligger og flyter inni ølboksen og trekker til seg væske og gass. Når boksen åpner, og lufttrykket faller, spruter det ut av kula og danner skum.

Cellulosefibre være enklere og til og med kanskje mer miljøvennlig enn kula, hevder ølforskerne, ifølge nettmagasinet naturenews. (forskning.no/MN)

Powered by Labrador CMS