Vinner straffekonk med første spark

Hødds største prestasjon i cupfinalen var å holde Tromsø til uavgjort. I straffekonkurransen ble de favoritter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et myntkast kan påvirke utfallet av straffekonken. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hvis du tar ledelsen i en straffekonkurranse, setter du et psykologisk press på motstanderen. Nestemann må score for å utligne ledelsen – og under press er det lettere å gjøre feil. Når sjansen for å score er såpass høy som 3 av 4, kan den første straffen bli avgjørende.

Spanske forskere har kartlagt 129 straffesparkkonkurranser og konkluderer med at laget som skyter først, vinner 60 prosent av gangene. Altså hadde Hødd allerede et overtak da myntkastet gikk i deres favør.

Ventet ut motstander

Det er langt fra første gang forskere ser på straffesparkkonkurranser. Tidligere har man blant annet funnet ut at det lønner seg å juble med begge hender etter scoring, og at det bommes mer når keeper er kledd i rødt.

I cupfinalen virket det som om Tromsø-spillerne hadde en bevisst strategi på å vente ekstra lenge før de tok straffen. Geir Jordet ved Norges Idrettshøgskole har tidligere vist at spillerne som skynder seg med sparket har større sjanse for å bomme.

- Tromsø-spilleren Thomas Drage har dette som strategi, men søndag knuste han alle verdensrekorder i venting, så det finnes ikke noe forskning på effekten av å vente så lenge, sier professor Jordet.

Drage ventet ni sekunder fra dommeren blåste, til han startet tilløpet sitt.

Men det er ukjent om det har samme effekten å be spilleren vente lenge, som når spilleren selv velger det naturlig.

Du kan se hele straffesparkkonkurransen mellom Hødd og Tromsø på NRK sine nettsider.

Spillerne vil skyte først

De to spanske økonomene Jose Apesteguia og Ignacio Palacios-Huerta står bak kartleggingen. De ville også finne ut av om dette var velkjent i fotballkretser. De sendte ut et spørreskjema til spillere og trenere i spanske fotballag – både lag på toppnivå og lag i lavere divisjoner. Hvis de fikk velge, ville de skyte først eller sist?

De fikk et klart svar. Hele 96 prosent svarte de ville ha den første straffen. Ingen ville skyte sist, mens noen ville se an situasjonen.

Nesten alle skriver om å putte press på motstanderen i begrunnelsen sin.

Skeptisk til funn

Geir Jordet (Foto: NIH)

Professor Jordet ved Idrettshøgskolen er usikker på spanjolenes funn, fordi han ikke har sett lignende i sine undersøkelser.

- Jeg har bare sett på de aller viktigste konkurransene, og der har jeg ikke funnet denne effekten. Så jeg er naturligvis litt skeptisk.

En forklaring kan være at effekten er sterkere i litt mindre viktige konkurranser. 

Kjempetabbe

Fra 2003 har lagkapteiner som vant et myntkast kunnet velge om de vil skyte først. Før den tid ble vinneren av myntkastet automatisk satt til å ta den første straffen.

Ifølge nettstedet Soccermetrics vant Italias keeper og kaptein Gianluigi Buffon myntkastet i EM-kvartfinalen mot Spania i 2008. Men han tok et uvanlig valg da han valgte å skyte sist. Med forskningsresultatene fra spanjolene i minne, kaller nettstedet tabben en av internasjonal fotballs største.

Kan vinne likevel

Cupsensasjonen Hødd vant en straffekonk tidligere i turneringen også, mot Haugesund. Du kan jo gjette hvem som tok den første straffen da.

Men selv som underdog kan du vinne på straffer uten å være først ut. Da Zambia slo Elfenbenskysten i Afrikamesterskapet i år, klarte de å utligne straffene hver gang.

På stillingen 7-7, etter syv straffer hver, bommet Elfenbenskysten. Zambia klarte ikke å utnytte matchvinner-straffen, men da Elfenbenskysten fulgte opp med nok en bom, tok zambierne vare på muligheten.

Referanse:

Jose Apesteguia og Ignacio Palacios-Huerta (2010). Psychological Pressure in Competitive Environments: Evidence from a Randomized Natural Experiment. American Economic Review 100, desember 2010. Tilgjengelig på nett.

Powered by Labrador CMS