Svaneøgler fødte levende unger

I Kina har man funnet to små, men veldig godt bevarte fossiler som er mer enn 200 millioner år gamle. De viser to svaneøgler som er klare til å føde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det bevist at svaneøgler fødte levende unger - for mer enn 200 millioner år siden.

I trias, jura og kritt var Sauropterygia den største orden av reptiler som levde i vann. Det vil si hele perioden fra omtrent 250 millioner år siden til 65 millioner år siden. Denne ordenen omfatter blant annet hva vi på norsk kaller svaneøgler.

Disse dyrene var ikke dinosaurer, men øgler som levde samtidig med dinosaurene. Noen av disse øglene var små, som Keichousaurus hui. Fossilene i Kina er under en fot lange. Andre kunne bli gigantiske som Megalneusaurus. De kunne trolig bli opp til 16-17 meter.

La de egg eller fødte de levende unger?

Mange har trodd disse dyrene la egg på land omtrent som skilpaddene i dag. Andre har ment de fødte levende unger i vann.

"Svaneøglene var godt tilpasset livet i vann. De hadde kraftige luffer, omtrent som en pingvin, men med to sett vinger."

Nå har man funnet to 20-30 centimeter lange og nesten komplette fossiler av gravide Keichousaurus hui i Guizhou i det sydvestre Kina.

- Disse to eksemplarene sier veldig tydelig, veldig ordentlig og veldig klart fra om at evnen til å føde levende unger oppstod veldig tidlig i denne gruppen av reptiler, sier Michael Caldwell fra University of Alberta til The Scientist.

Å føde levende unger var veldig praktisk

For Caldwell besvarer funnet også andre spørsmål om videreutviklede sauropterygia som oppstod senere, som for eksempel de gigantiske plesiosaurene.

- Og hvordan klarte disse ti tonn tunge skapningene (som til vanlig levde i vann) å gå opp på stranden for å legge egg? Vel, det er klart nok, det trengte de ikke, sier Caldwell.

De kunne føde levende unger i vannet i stedet.

Du finner bilder av disse nye fossilene her.

Referanse:

Yen-Nien Cheng m fl:Triassic marine reptiles gave birth to live young, Nature 432, 383 - 386 (18 November 2004)

Lenker:

Triassic reptiles had live young

Faktasider om svaneøgler

Svaneøgler (plesiosaurer)

Dinosaurer

Dinosaurer

Sauropterygia flipper reptiles - longnecks & bigheads

A review of the Sauropterygia

Megalneusaurus

Keichousaurus hui

Powered by Labrador CMS