En av forskerne hadde fabrikkert data i studien om mus og bakterier. (Janson George / Shutterstock / NTB scanpix. Bearbeidet av forskning.no)

Forsker jukset med fedme og tarmbakterier

Studien er nå trukket tilbake. 

De siste åras forskning har antydet at forstyrrelser i tarmfloraen vår kan være koblet til mange sykdommer. En av lidelsene som ofte nevnes, er fedme.

I 2014 ble en studie publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Diabetes. Den viste at mus som hadde lett for å legge på seg hadde en karakteristisk, fedmefremmende tarmflora.

Men nå er artikkelen trukket tilbake, melder nettstedet Retraction Watch. Dette betyr at resultatene fra studien ikke lenger anses som vitenskapelig gyldige. 

I kunngjøringen fra tidsskriftet står det at forskeren som ledet studien ønsket å trekke den tilbake. Begrunnelsen er at interne granskninger ved forskningsinstitusjonen har avslørt at en av medforfatterne, Yassine Sakar, har jukset, ved å fabrikkere data.  

Hva dette gjør med forståelsen av en mulig sammenheng mellom bakterier og fedme, er foreløpig usikkert.

Det er gjort flere studier rundt temaet, både på dyr og mennesker.

I 2013 skrev forskning.no om studien som viste at mus ble tykke av å få tarmbakterier fra en overvektig person. Danske forskere har funnet bakterier som er karakteristiske for mennesker med fedme.

Og i 2015 skrev vi om en kvinne som plutselig utviklet fedme etter å ha fått transplantert tarmbakterier fra sin overvektige datter.

Alt i alt er det nok liten grunn til skråsikkerhet før flere undersøkelser er på bordet. 

Powered by Labrador CMS