Kahneman får prisen for å ha tilført innsikt fra psykologisk forskning i økonomisk vitenskap.

Nobelpris til «psykologisk» økonomi

Nobelprisen i økonomi ble onsdag tildelt amerikanerne Daniel Kahneman og Vernon Smith.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kahneman får prisen for å ha tilført innsikt fra psykologisk forskning i økonomisk vitenskap, mens Smith får prisen for å ha gjort laboratorieeksperimenter til et verktøy i empirisk økonomisk analyse, spesielt i studiet av ulike markedsmekanismer, heter det i begrunnelsen fra Kungliga Vetenskapsakademien.

Deler prisen

Prisen deles likt mellom de to forskerne. Vernon Smith er professor ved George Mason University i USA, mens Daniel Kahneman er professor ved Princeton University i New Jersey i USA. Kahneman er født i Tel Aviv, og har både israelsk og amerikansk statsborgerskap.

Daniel Kahneman har gjennom sitt arbeid lagt grunnen for et nytt forskningsområde gjennom å integrere innsikt fra psykologisk forskning i økonomiske analyser. Hans viktigste innsats har vært å vise at mennesket systematisk avviker fra det de tradisjonelle økonomiske teoriene forutsetter, når det skal tas beslutninger som er knyttet til usikkerhet.

Vernon Smith har lagt grunnlaget for forskningsområdet eksperimentell økonomi. Han har utviklet metoder som er blitt standarder innen økonomisk forskning. Vernon har empirisk påvist betydningen av “alternative markedsinstitusjoner”, for eksempel når det gjelder hvilken pris en selger kan forvente seg avhengig av valget av auksjonsform.

Egentlig ikke Nobelpris

Nobelprisen i økonomi er egentlig ikke noen vanlig Nobelpris. Opprinnelig ble det innstiftet priser i fysikk, kjemi, medisin/fysiologi og litteratur, samt en pris til den som «har virket mest eller best for brorskap mellom folkene og avskaffelse eller forminskelse av stående hærer og istandbringelse og utbredelse av fredskongresser». Sistnevnte er bedre kjent som Nobels fredspris.

Økonomiprisen heter egentlig Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til Alfred Nobels minne, og ble innstiftet i 1968.

Powered by Labrador CMS