SSB-sjef Christine Meyer sier at hun ikke har levert noen oppsigelse og at hun heller ikke har fått varsel om oppsigelse. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

SSB-sjefen anklager Siv Jensen for politisk press

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun ikke har tillit til Christine Meyer som leder for SSB, men Meyer vil ikke si opp. I stedet går hun i strupen på sin øverste sjef.

– Jeg mener det ikke er grunnlag for å si meg opp, og det er der saken står, sa Meyer under en pressekonferanse fredag.

Det hersker full forvirring om Meyers framtid etter at flere medier torsdag skrev at hun ville gå av som sjef. Dette ble avvist av Meyer fredag formiddag. Under pressekonferansen antydet Meyer at hun ser for seg å lede byrået i tiden framover.

– De store endringene i SSB ligger foran oss. Det er da de aller største endringene vil komme. Vi har fulgt spillereglene i staten, sa hun.

Meyer hevder at hun allerede 31. oktober foreslo å sette det omstridte omorganiseringsarbeidet i statistikkbyrået i bero.

– Uavhengig

Hun er krass i sin kritikk av sin overordnede i Finansdepartementet, Siv Jensen.

– Etter de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit. SSB skal være uavhengig og ikke styres politisk, sa Meyer.

Meyer hevder at stridens kjerne – omstillingsprosessen – har vært forankret i styret og departementet.

– SSB har blitt pålagt å modernisere og effektivisere. Vi har holdt departementet og styret løpende orientert. Og har fått støtte fra departementet om prinsippene helt fram til resultatet omplassering av forskere ble kjent for to uker siden, sa Meyer.

– Kunne ikke utøve jobben

SSB-sjefen sier at Siv Jensen i et møte 30. oktober ba henne om å stille omstillingsprosessen i bero, og at hun dagen etter gikk med på dette. Men at hun ikke fikk lov til å gå ut med dette offentlig eller internt.

– 3. november sendte jeg et utkast til departementet med tiltak for å roe ned situasjonen. Jeg fikk heller ikke lov til å presentere dette internt og eksternt, sier hun.

Meyer mener dette innebærer at ledelsen i SSB i elleve dager i praksis ikke har kunnet utøve jobben sin.

– Vi har måttet sitte stille i påvente av avklaring. Dette har skapt en vanskelig situasjon og et kritisk forverret arbeidsmiljø for de ansatte, sier hun.

Ifølge Meyer fikk hun først avklaring på at omstillingen skulle settes i bero i et brev fra Finansdepartementet fredag formiddag.

Møte ble avlyst

Mange hadde ventet at Meyer skulle gå av etter et møte med finansminister Siv Jensen fredag morgen. Dette møtet ble avlyst da Meyer ønsket å ha med seg en advokat, noe finansministeren ikke aksepterte.

– I dag fikk jeg invitasjon til et nytt møte. Samtidig har jeg lest i mediene at jeg skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse, og jeg har ikke mottatt noe varsel om oppsigelse, så jeg følte i dag behov for å ha med meg en rådgiver. Det ønsket ikke finansministeren. Derfor ble det ikke noe møte, sa Meyer på trappen utenfor finansdepartementet.

Departementet beskriver det planlagte møtet – som ble avlyst – som en del av dialogen mellom etat og departement.

– Påstanden om at dette var et oppsigelsesmøte, er gal, heter det i en uttalelse fra departementet fredag.

Styremøte

Styret i SSB har kalt inn til et ekstraordinært møte fredag klokka 15. Dette møtet skal foregå over telefon. Styreleder Morten Reymert sier til Dagens Næringsliv at de skal gå gjennom situasjonen og diskutere oppdraget fra departementet.

– Det som har skjedd de siste ukene har vært uheldig for Statistisk sentralbyrå, det er det ingen tvil om. Det må tas grep for å sikre at SSB har den tilliten det trenger i samfunnet, sier han.

Reymert understreker at han og Meyer er ansatt av Finansdepartementet og at styret ikke er part i ansettelsesforholdet.

Finansdepartementet har kalt inn til et pressemøte fredag, men det er ikke klart når dette finner sted.

SSB-sjefen har ikke tillit hos Jensen

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun torsdag ga beskjed om at SSB-sjef Christine Meyer ikke lenger har hennes tillit

 

– Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom denne prosessen, heller ikke gjennom møtene med meg, sa finansministeren under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Christine Meyer ble i går gjort kjent med at hun ikke lenger har min tillit, fortsatte Jensen.

– Jeg har meddelt henne at hun ikke lenger har min tillit. Det mener jeg hun må vurdere nøye, sa Jensen da hun ble spurt om hva hun mente her.

Hun sier hun akter å sørge for at tilliten til Statistisk sentralbyrå gjenopprettes. Samtidig varsler hun at omorganiseringen av forskningsavdelingen settes på hold inntil innstillingen fra statistikklovutvalget foreligger og forslagene har vært på høring.

– Gjennom tett dialog med styret, vil vi gjøre vårt ytterste for å skape ro rundt byrået, sier Jensen.

Oppdatert kl. 14:45 med uttalelse fra finansminister Siv Jensen (Frp).

Powered by Labrador CMS