Legger ned utvalg etter tre måneder

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen legger ned utvalg som skulle vurdere framtidas finansiering for universiteter og høyskoler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsministeren legger ned utvalget ledet av UiO-dekan Fanny Duckert som skulle se på finansieringssystemet for universiteter og høyskoler. Utvalget blir lagt ned bare tre måneder etter at det ble opprettet.

Utvalget ble opprettet av forrige kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) helt på tampen av den rødgrønne regjeringsperioden.

- Vi legger ned utvalget slik det er i dag. Vi synes ikke at mandatet gjenspeiler det vi er interessert i å finne ut av, sier Torbjørn Røe Isaksen (H) til forskning.no.

Røe Isaksen er ikke konkret på hva i mandatet han synes er uheldig.

Han mener imidlertid at mandatet til utvalget var uklart. Røe Isaksen sier at målet nå er å se finansiering av universiteter og høyskoler i sammenheng med de andre grepene regjeringen vil ta for å øke kvaliteten på forskning og høyere utdanning.

Halvorsen ønsket gjennomgang

I forskningsverdenen snakkes det ofte om resultatbasert finansiering. Det såkalte tellekantsystemet, der forskeres produksjon inngår i finansieringen av universitetene, er en del av dette.

Kristin Halvorsen varslet at hun ønsket en gjennomgang av finansieringssystemet, og pekte på at dagens ordning har vært praktisert i ti år.

I mandatet for Duckert-utvalget som ble opprettet i august ble det blant annet stilt spørsmål ved om resultatbasert budsjettmodell bør videreføres eller om pengene fra departementet bør gis som en ramme uten kobling til resultater og effekter.

Dette var imidlertid bare en av problemstillingene utvalget skulle se på.

Leder Petter Aaslestad i Forskerforbundet vil ikke spekulere i hvorfor utvalget er nedlagt og avventer hva regjeringen vil gjøre videre når det gjelder finansiering av forskning og høyere utdanning.

- For medlemmene i utvalget sin del er det synd om man har kastet bort energi på noe som det ikke blir noe av. Men om de hadde lagt fram forslag som ikke hadde blitt brukt, hadde det vært enda mer bortkastet energi, sier Aaslestad til forskning.no.

Powered by Labrador CMS