Annonse
For min del er forskning om bord i en seilbåt utenkelig, jeg ville blitt så sjøsyk at produksjonen ble minimal, bortsett fra å berike faunaen på havets bunn, skriver kronikkforfatteren. (Foto: NTNU)

Debattinnlegg: Ja til seilende professor som publiserer

Forskningsresultatene er langt viktigere enn hvor forskeren befant seg når forskningen blir gjort, skriver Martin Landrø.

Publisert

Jeg har med en viss undring lagt merke til at det skrives og menes mangt om professor Jan Martin Nordbottens geografiske koordinater når han bedriver sin forskning. En skulle tro at forskning.no var mer opptatt av hans forskning enn av hvor han befinner seg når han bedriver denne forskningen. Jeg legger merke til at hans øverste sjef, rektor ved universitetet i Bergen gir Jan Martin sin støtte. Det er ganske vanlig at forskere ved norske universiteter har forskningstermin og undervisningsfri, og da reiser de gjerne til steder som er langt fra Norge, og regnbygene i Bergen.

Media har vært bekymret for om det er fornuftig bruk av skattemidler at Jan Martin gjør forskning om bord i en seilbåt, eventuelt bruker seilbåt for å besøke forskjellige forskningsinstitusjoner. Jeg mener at forskningsresultatene er langt viktigere enn hvor forskeren befant seg når forskningen blir gjort.

For min del er forskning om bord i en seilbåt utenkelig, jeg ville blitt så sjøsyk at produksjonen ble minimal, bortsett fra å berike faunaen på havets bunn. Jeg hadde en PhD-student for noen år siden som arbeidet med ting som var beslektet med det Jan Martin arbeider med. Hun spurte om å få tilgang til et dataprogram som Jan Martin hadde utarbeidet – det fikk hun tilsendt dagen etterpå – jeg vet ikke om Jan Martin satt med PC-en sin i båten eller var bøyd over sitt skrivebord i Bergen, men poenget er at denne historien vitner om en raus professor som så absolutt bidrar til sitt samfunnsbidrag. I 2016 går det altså an å hjelpe PhD studenter i alle deler av verden fordi vi har tilgang til hverandre hele tida.

Jan Martin arbeider innen fagfeltet anvendt matematikk, og han har levert viktige bidrag innen for eksempel lagring av CO2 under havbunnen. Dette er et sentralt forskningsfelt i dag, og det er ingen tvil om at Jan Martin er verdensledende, ikke bare innen dette feltet men også andre felt der det er snakk om å bruke matematikk på innovative og nye måter. Derfor bør vi både som skattebetalere og forskere glede oss over Nordbotten’s bidrag, og si et klart og rungende ja til seilende professorer som publiserer god forskning! 

Powered by Labrador CMS