Hormon-hjelp mot anoreksi

Ekstra påfyll av hormonet oksytocin gjennom nesen, kan endre fokus på mat og vekt hos personer med anoreksi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colorbox.com)

Om anoreksi:

Mennesker med anoreksi tror at de er tykke selv når de er svært tynne og undervektige. De går ofte gjennom mye for å unngå å legge på seg.

De hopper gjerne over måltider, de kan også fremkalle brekninger, ta avføringsmidler eller trene i timevis.

Anoreksipasienter har ikke alltid innsikt i hvorfor de oppfører seg som de gjør. De kan føle skam og ha dårlig samvittighet, men forteller seg selv at de stadig må bli tynnere.

Anoreksi er en svært skadelig,. og det er mulig å dø av over lang tid å sulte seg.


Kilde: Helsebiblioteket.no/BMJ

Ved å gi oksytocin som nesespray til 31 personer med anoreksi, ser forskerne at de reagerer og fokuserer annerledes på bilder av mat, ansikter og kroppsfasonger.

Spiseforstyrrelser kan være vanskelige å kurere, og forskere jakter på alternativer til dagens behandling.

Ofte utgjør dette tilbudet forskjellige typer samtalebehandling, eksempelvis psykoerapi. Den kan han god effekt for mange, men terapi hjelper ikke alle.

Så de britiske og koreanske forskerne ville undersøke nærmere hilken rolle hormonet oxytocin kan spille.

To studier

Det såkalte kjærlighetshormonet er kjent for å og økt velvære og styrke bånd mellom folk. I andre studier har det redusert sosial angst hos personer med autisme.

Homonet produseres i kroppen, men kan også framtilles kunstig.. Forskerne har gjennomført to studier med de samme deltakerne, i alt rundt 60 personer.

De som fikk oksytocin var ikke så opptatt av motiver med kaloririk mat og av tykke kroppsdeler,  som gruppen som mottok placebo. 

Det viser resultater publisert i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology.

I denne studien fikk deltakerne se bilder på en dataskjerm, og så skulle de fortelle forskerne hva de hadde sett.

Ansiktsutrykk

I den andre studien ble det gjort noe liknende, også her med en  placebo- og  oksytocingruppe.

Denne gangen skulle deltakernes reaksjoer på ansiktbilder studeres. Med oksytocin  var for eksempel denne gruppen lite opptatt av bilder som uttrykte avsky.

Professor Youl-Ri Kim ved Inje University i Seoul, Sør Korea, er førsteforfatter på begge studiene. Kim påpeker at det mangler effektive medisiner mot anoreksi.

- Vi er på vei mot et nytt viktig alternativ i behandlingen, det er det funnene våre peker mot sier, Kim i en pressemelding.

Forskerne ga oksytocin 45 minutter før til sammen to bildevisninger som fant sted med 4-7 dagers mellomrom.

Kollega Professor Janet Treasure fra King's College London påpeker at det er tidlig i prosessen, men at det er svært interessant å se potensialet behandling med oksytocin kan ha.

Referanser:

Kim, Y-R. m.fl Intranasal oxytocin attenuates attentional bias for eating and fat shape stimuli in patients with anorexia nervosa.  Psychoneuroendocrinology. (In press)

Kim, Y-R. m. fl. Impact of intranasal oxytocin on attention to social emotional stimuli in patients with anorexia nervosa: a double blind within subject cross-over experiment. PLOS ONE 6. mars 2014.

Powered by Labrador CMS