Stort forbruk av antibiotika blant barnehagebarn

En undersøkelse av infeksjonsbehanding i 20 barnehager i Oslo og Akershus konkluderer med et foruroligende høyt forbruk av antibiotika i behandlingen av førskolebarn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt 80 prosent av barnehagebarna som ble behandlet av lege fra februar 1999 til februar 2000, fikk antibiotika.

- Disse tallene synes foruroligende høye, da et viktig våpen i kampen mot utvikling av resistente mikroorganismer er redusert bruk av antibiotika, skriver bioingeniør Anne-Lise Nordlie og lege Bjørg Marit Andersen i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn, og de første månedene i barnehage medfører størst risiko. De siste 12 månedene hadde 97 prosent av barna gjennomgått infeksjoner (i gjennomsnitt sju) . 80 prosent av foreldrene hadde kontaktet lege på grunn av syke barn og av disse barna fikk 80 prosent antibiotikabehandling. Av det totale antallet barn var 65 prosent blitt behandlet med antibakterielle midler det siste året. Gutter hadde flest infeksjoner og høyest antibiotikaforbruk.

- Resultatet viser en høy forekomst av infeksjoner hos barnehagebarn, hyppige legekontakter og et betydelig forbruk av antibiotika, konkluderer undersøkelsen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS