Polio i Syria kan også ramme Europa

En strøm av syriske flyktninger til europeiske land, kan bidra til ny smittespredning i områder som har vært poliofrie i årtier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Omfattende vaksinasjon må gjennomføres, mener WHO. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Poliomyelitt

Poliomyelitt, infeksjon med poliovirus som medfører større eller mindre lammelser.

Før utviklingen av moderne, effektive poliovaksiner i 1950-årene var poliomyelitt en vanlig og fryktet sykdom som rammet mange mennesker, ofte unge, i den vestlige verden.

Vaksinering har nærmest stoppet de store epidemiene i de industrialiserte land, men fortsatt forekommer sykdommen i andre deler av verden.

Kilde: Store medisinske leksikon

Polioutbruddet i det nordøstlige Syria nylig, med minst et titalls smittede barn, er det første i landet siden slutten av 1990-tallet.

Borgerkrigen har medført liten grad av vaksinering mot poliovirus 1 (WPV1) de siste årene, påpeker to tyske eksperter i en vitenskapelig artikkel i The Lancet.

Dette kan få konsekvenser for flere enn den allerede hardt prøvede syriske befolkningen.

De to forskerne er professor Martin Eichner ved University of Tübingen og  Stefan O. Brockmann ved Reutlingen Regional Public Health Office i Tyskland.

De framhever også at det er isolert poliovirus i kloakk i Israel, og i avføringsprøver hos smittede i landet som ikke har vist tydelige sykdomstegn.

Trekker fram tre land

Unicef har beregnet at en halv million barn i Syria nå mangler immunitet mot poliovirus, mens rundt 95 prosent var beskyttet før krigen startet i 2011, skriver BBC News.

Færre vaksinerte kombinert med forflytning av større menneskemengder og dårligere hygieneforhold, kan gi en ny oppblomstring i en del europeiske land, påpeker forskerne.

De advarer blant annet mot at regioner der man har hatt lav vaksinedekning, er spesielt utsatt. Bosnia-Hercegovina (87 prosent), Ukraina (74 prosent), og Østerrike (83 prosent) trekkes fram i artikkelen.

Det er ikke sikkert at den opparbeidede motstandsstyrken der er stor nok til å hindre  smittespredning.

Verdens helseorganisasjon sier ifølge New York Times at man trenger minst 50 millioner vaksinedoser til barn i Midt-Østen.

Vaksiner

Bare ett av 200 sykdomstilfeller gir akutte symptomer på lammelser, slik at det kan gå nesten et år før utbrudd kan påvises, selv om flere hundre personer er smittet i et område, minner forskerne om.

Overføring kan forhindres dersom vaksinedekningen er høy og hygienen god.

Fra The Lancet opplyses det at de fleste vaksinene som gis i Europa i dag settes med sprøyte som inneholder et inaktivt poliopvirus, en vaksine kalt IPV.

Dette fungerer godt når majoriteten av en befolkning har immunitet, men IPV gir ikke 100 prosent beskyttelse mot infeksjon.

Med et økende antall hull i muren som skal demme opp for sirkulerende virusvarianter, øker risikoen smittespredning.

IPV er likevel foretrukket framfor en oral variant (OPV), siden sistnevnte i sjeldne tilfeller har gitt lammelser, opplyser The Lancet i en pressemelding. Lammelser er hovedsymptomet på polio.

Kloakksjekk

- Kun å vaksinere syriske flyktninger, som anbefalt av European Centre for Disease Prevention and Control, må betraktes som ineffektivt. Mer omfattende tiltak må vurderes, mener forskerne.

- Den orale poliovaksinen gir høy beskyttelse mot smitte og videre spredning av infeksjonen, men man har sluttet å bruke denne vaksinen i Europa.

- Fordi den i sjeldne tilfeller har gitt akutte lammelser. Bare noen av EU-landene tillater denne vaksinen, og ingen har noe lager med slik vaksine, påpeker forskerne. 

De mener at man bør sjekke kloakken i europeiske land jevnlig for poliovirus, og områder med mange syriske flyktninger.

Referanse:

Martin Eichner, Stefan O. Brockman.  Polio emergence in Syria and Israel endangers Europe. The Lancet. Correspondence. 8. nov.  Sammendrag

Powered by Labrador CMS