Kronisk stress med økonomien er ikke bra for helsa.

Å ha for lite penger kan også gjøre deg fysisk syk

Mange studier har slått fast at det er en sammenheng mellom det å slite økonomisk og å ha psykiske helseproblemer. Nå ser forskere hvordan økonomiske problemer også kan gjøre deg fysisk syk.

Det er ikke farlig å stresse litt innimellom. Det er en del av hverdagen. Litt stress kan faktisk gi deg mer energi.

Men om stresset blir kronisk, så er det ikke bra for helsa.

Når vi er stresset over tid, blir signaler i kroppen vår forstyrret. Dette er signaler som styrer immunforsvaret ditt. Også kommunikasjonen i nervesystemet og hormonsystemet ditt kan bli rotet til. 

Sånt er ikke bra. Alt dette er nemlig helt nødvendig om du vil holde deg frisk. 

Hør på en podcast fra forskning.no om stress her. 

Gransket blodet til 5.000 personer

Forskning har vist at når denne kommunikasjonen blir dårlig, øker det risikoen for sykdommer, blant annet depresjoner og  hjerte- og karsykdommer.

I en ny studie har britiske forskere analysert blodprøver fra nærmere 5.000 kvinner og menn. Disse var med på en stor studie om aldring og er derfor alle over 50 år. De ble fulgt over fire år. 

Forskerne var særlig interessert i å studere fire såkalte biomarkører i blodet hos deltakerne. Dette er stoffer som kan si noe om underliggende sykdom. To av dem er knyttet til betennelser i kroppen, to av dem er hormoner som de visste blir aktivert når folk er stressa.

Større utslag enn skilsmisse eller sorg

Ut fra disse biomarkørene kunne de plassere deltakerne i tre ulike grupper. En med lav, en med moderat og en med høy risiko for sykdom. 

Da fant de at personene som hadde opplevd stressende livshendelser, som for eksempel en skilsmisse eller sorg etter et dødsfall, hadde over 60 prosent høyere risiko for å bli plassert i høyrisikogruppa fire år senere. 

Forskerne fant at sammenhengen mellom stressende livsforhold og tilhørighet til høyrisikogruppen holdt seg, uavhengig av deres genetisk disposisjon for sykdommer.

Jo flere stressende hendelser deltakerne hadde hatt i livet, jo større var risikoen deres for sykdommer.

Men forskerne fant i denne studien at av alle stressende hendelser de kontrollerte for, så var det en som skilte seg ut: Det å ha økonomiske problemer. 

De som rapporterte om økonomiske problemer, hadde nesten 60 prosent større risiko for å tilhøre høyrisikogruppa for sykdom. 

Selv ikke sorg og skilsmisser kom like sterkt ut i analysen. 

Påvirker mange sider av livet

Odessa S. Hamilton har ledet studien. Hun sier i en pressemelding til University College London (UCL) at hun tror økonomisk stress slår så sterkt ut, fordi dette stresset påvirker så mange sider av livet vårt. 

Det kan føre til konflikter i familien, sosial utestengning – og til og med sult eller hjemløshet. 

Forskeren mener likevel at sammenhengen mellom økonomisk stress og biologisk helse må forskes mer på for å kunne fastslå dette med sikkerhet. 

Vet mye om psykisk helse og økonomi

Mange studier har slått fast at det er en sammenheng mellom det å slite økonomisk og å ha psykiske helseproblemer. 

– Gjeld kan påføre folk både lettere psykiske helseplager og mer alvorlige psykiske lidelser. Sammenhengen har forskere funnet i flere ulike land, og den er slått fast gjennom ulike målemetoder, fortalte Arne Holte til forskning.no i 2021. 

Forskere ser at særlig forbrukslån og kredittkortgjeld, det som på bankspråk kalles usikret gjeld, bidrar til å øke folks psykiske helseproblemer. Det samme gjør misligholdte boliglån.

Holte er overbevist om at det kan bli svært lønnsomt for den norske staten å satse på å gi folk bedre gjeldsrådgivning.

Psykiske lidelser er nemlig Norges dyreste sykdommer.

Referanse: 

Odessa S. Hamilton m.fl:  Immune-neuroendocrine patterning and response to stress. A latent profile analysis in the English longitudinal study of ageing. Brain, Behavior and Immunity, januar 2024.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS