Høytrykk kan gi mer kongekrabbe

Nofima-forskere har funnet en måte å få ut mer kjøtt av kongekrabber. Og krabbekjøttet smaker bedre, viser smakstester.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt kjøtt blir med - ingenting går til spille.

Ved å bruke høytrykksteknologi kan man få raskere og bedre utnyttelse av kongekrabben, viser nye forsøk fra Nofima.

Over fem tusen tonn kongekrabbe ble tatt i land i Norge i fjor. Kongekrabbe som skal brukes i ulike produkter blir i dag fraktet til Kina. Her tas kjøttet ut for hånd, og blir deretter fraktet tilbake for å videreforedles i Norge.

Forskerne har nå undersøkt om det ved bruk av høytrykksbehandling kan lønne seg å ta ut kjøttet her hjemme, og slik få en mer effektiv produksjon. I forsøkene ble krabbene utsatt for et trykk som tilsvarer 40 000 meters havdyp.

- Vi fant at høytrykksbehandling egner seg svært godt til å løsne kongekrabbekjøttet fra skallet. Vi får også ut mer krabbekjøtt enn om dette gjøres for hånd, sier seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima Marin.

- I tillegg viser smakstester at høytrykksbehandlet krabbekjøtt faktisk smaker bedre enn kjøtt som tas ut på vanlig måte, forteller han.

Bruke hele krabben

Høytrykket gjør at kjøttet løsner og kan lett dras ut av skallet.

Er kongekrabben skadet eller for liten, er det i dag vanskelig å få gjort bruk av den.

Med hjelp av høytrykksteknologi kan kjøtt fra disse krabbene også tas ut og brukes i nye produkter, som for eksempel snacks. Dessuten kan man utnytte smakfullt kjøtt fra deler av krabben som i dag kastes.

Til tross for de gode resultatene med høytrykksteknologi er det trolig langt fram til det blir aktuelt for kongekrabbeprodusenter her i Norge. Foreløpig er teknologien for dyr, og en ser derfor etter andre måter å utnytte råstoffet på.

- Det kan for eksempel være aktuelt å bruke rester av kongekrabben i farseprodukter, hvis en finner en gunstig måte å knuse skallet og fjerne det fra kjøttet, forteller forskningssjef Heidi Nilsen.

- Utfordringen her blir å ikke miste væske, smak og lukt i prosessen med å male kjøttet. Det å utnytte mest mulig av alt råstoff fra kongekrabbe og andre arter er noe våre forskere jobber videre med, sier hun.

Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Powered by Labrador CMS