Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

Dette bildet blir spredt på Instragram som om det skal vise en hendelse ved Shifa-sykehuset i Gaza 18. mars (menn sitter på kne og er bundet), noe som ikke stemmer.
Dette bildet blir spredt som om det skal vise en hendelse ved Shifa-sykehuset i Gaza 18. mars, noe som ikke stemmer.

Slik avslører du om krigsbilder er ekte eller ikke

I sosiale medier deles grusomme videoer og bilder som hevdes å være fra Gaza og Ukraina. Mye er tatt ut av kontekst eller manipulert.

Et bilde av avkledde menn som sitter på bakken med hendene bundet på ryggen, blir raskt spredt i sosiale medier.

Påstanden er at bildet viser Hamas-terrorister som er arrestert etter at det israelske militæret tok seg inn på Shifa-sykehuset i Gaza natt til mandag 18. mars.

Steen Steensen har bakgrunn som journalist fra flere store og små aviser, og er professor i journalistikk på OsloMet.

Men dette stemmer ikke. Bildet ble publisert lenge før, og det er heller ikke fra Shifa-sykehuset, ifølge Faktisk.no. De har faktasjekket bildet.

– Ofte konteksten som er problemet

Falske bilder og desinformasjon har alltid vært et problem i krig og konflikt.

– Det skjer fordi det er sterke interesser for å promotere en bestemt forståelse av virkeligheten. Alle typer kriser bringer frem mye desinformasjon. Fra krigene i Gaza og Ukraina er det masse eksempler på det, sier Steen Steensen.

Han er professor i journalistikk på OsloMet, og han leder et forskningsprosjekt som handler om kildekritikk, faktasjekking og desinformasjon.

– Ofte er ikke problemet at det er selve videoen som er falsk, men at konteksten som videoen presenteres i, er falsk.

– Altså at en video deles i for eksempel sosiale medier med en påstand om at videoene viser det og det, men så viser den faktisk noe annet.

Steensen synes også det er en tendens til at journalister og andre tenker at verifisering av bilder og videoer er det samme som kildekritikk. Verifisering handler i stor grad om å fastslå tid og sted, og i mindre grad om det bildet forteller.

– Da glemmer man et viktig nivå i den visuelle kommunikasjonen. Hvem sitt perspektiv er det vi ser, og ikke minst, hva er det vi ikke ser? De vurderingene kan dessverre bli glemt.

Lise Kristin Valgermo på hospitering hos Faktisk Verifiserbar. Til venstre er Kajsa Garmann Lønrusten, som er journalist i redaksjonen.
– Det har vært skikkelig gøy og nyttig med hospitering hos Faktisk Verifiserbar. Her har jeg fått prøve meg som detektiv i fire uker, forteller Lise Kristin Valgermo. Til venstre er Kajsa Garmann Lønrusten, som er journalist i redaksjonen.

Video viser ikke krig i Israel

Rett etter 7. oktober 2023 da Hamas-krigere fra Gazastripen angrep Israel, var det en video som ble sirkulert mye. Der ble det påstått at slik ser det ut i Israel nå.

På filmen ser det fullstendig bombet ut og som om det er full krig. Sannheten er at det var fra Buenos Aires i 2022 da Argentina vant fotball-VM.

– Det viser fyrverkeri og feiring i Buenos Aires, men når du ser videoen med teksten «War started. Pray for Israel», så ser det ut som det er fra en krigssituasjon, forklarer Steensen.

Slik avslører du KI-genererte bilder

Terje Lindblom underviser studenter i fotojournalistikk på OsloMet om hvordan man kan avsløre KI-genererte bilder og hva man bør se etter. Her er hans råd:

KI-generert betyr at det er laget med kunstig intelligens.

1. Se på bakgrunnen i bildet. Hvis den er uskarp, kan bildet være KI-generert, men ikke alltid. Dette er fordi KI-generatoren sannsynligvis ikke kaster bort energi på å lage en bakgrunn dersom du ikke ber om det.

2. Se på detaljer i bildet. Hvis noe er rart med hender, fingre og små detaljer, som halskjeder eller alt som har intrikate detaljer, kan det være et KI-generert bilde. Du kan for eksempel sjekke om hendene har fire eller seks fingre eller to tomler. Se etter om et halskjede har brudd eller om avanserte maskiner som et kamera, ser uvanlig store ut.

3. Se på teksten. Hvis noe er rart med tekst i et bilde, kan det være KI-generert. På samme måte som detaljer, er også tekst vanskelig å generere for KI. Du kan sjekke tekst på for eksempel skilter, reklametavler eller tekst på produkter i et bilde. Sjekk om du kan lese hva som står der.

4. Se nøyaktig på menneskene i bildet. På KI-genererte bilder virker huden ekstremt stilisert og ser glanset og unaturlig ut. Ofte med et veldig godt lys på dem selv, hvis de er innendørs. Dersom det er flere mennesker med på et bilde, virker det ofte som de ikke ser på hverandre, og de er ikke i samspill.

Flere eksempler fra Ukraina

Han forteller også om en annen video fra Ukraina.

– Etter invasjonen i februar 2022 var det mange direktesendinger på TikTok som tilsynelatende viste heftig krigføring live, men som kun var gamle videoer der det var lagt på ny lyd.

En slik TikTok «live»-sending fikk ifølge BBC nesten 30 millioner seere.

– Sannheten var at den viste gamle YouTube-klipp av ukrainsk militærtrening i 2017.

Det finnes også flere eksempler på bilder fra videospill som er så realistiske at de ser ut som de er fra krigssituasjoner.

Bilder som blant annet viser at Hamas-soldater skyter ned et israelsk militærhelikopter, og så er det egentlig fra et videospill.

Videoer hentet fra videospill har vi også sett fra Ukraina-krigen.

Anbefaler bildesøk

– Så et tips her er alltid selv å vurdere om videoen faktisk viser det den som deler den, påstår at den viser, sier Steensen.

Deretter er det lurt å stille seg noen spørsmål.

Stoler du på den som har delt videoen? Vet du hvem som har laget den? Vet du hvorfor videoen er laget? Hva er det filmen ikke viser?

Et neste steg kan være å gjøre en grundigere analyse av videoen.

Steensen forklarer at man kan ta en rekke skjermbilder av ulike klipp fra videoen og så søke på de skjermbildene med reversert bildesøk, for eksempel Googles bildesøk, for å se om videoen er publisert tidligere.

Et bildesøk innebærer at man søker med et bilde i stedet for å søke med tekst.

– Her finnes det noen tjenester som gjør dette nokså automatisk, som for eksempel InVID Verification plugin, som er gratis.

Med InVID kan man også undersøke om et bilde er manipulert.

Kajsa Garmann Lønrusten er en av journalistene i Faktisk som jobbet med faktasjekken av bildet av fangene. Det ble påstått å være fra Shifa-sykehuset. Til høyre er Lise Kristin Valgermo.

– Kommer langt med kildekritiske spørsmål

En tidligere studie ved Reidun Samuelsen på OsloMet og hvor Steensen også deltok, viser at det er reversert bildesøk som journalister kjenner til for å verifisere bilder.

Utover dette er det få journalister som kan eller bruker andre teknologier for å verifisere innholdet.

– Det skal sies at den undersøkelsen var fra 2021, så kompetansen er nok bedre nå enn den var da, påpeker Steensen.

– En ting er å ha kjennskap til teknologier og teknikker, men man kommer langt med kildekritiske spørsmål. Så hvis du som journalist kan din kildekritikk, kommer du langt med det.

Spiller på følelser

For å avsløre falske videoer kan noen tips være å se etter om det er noe merkelig med fargene i videoen og om lyssettingen er unaturlig. Falske videoer er videoer som er manipulert eller laget med kunstig intelligens.

Du kan også se etter om det er skygger der det ikke burde være skygger, om det er noe merkelig i ansiktsmimikken til de som snakker og om det er noen rare bokstaver noen steder.

– Bilder, videoer og lydfiler har ikke den samme automatiske troverdigheten som det hadde før. Som journalist er man nødt til å gjøre kildekritiske vurderinger på en annen måte og i større grad for den type innhold, sier Steensen.

– Mye er laget slik at det spiller på følelser og trigger raske reaksjoner. Det er sterke visuelle uttrykk, som er egnet til å sjokkere. For folk generelt vil jeg si at det er viktig å ikke bidra til å spre falske bilder og videoer.

Nyttig opplæring hos Faktisk

Lise Kristin Valgermo har hospitert hos Faktisk Verifiserbar i fire uker denne vinteren. Til daglig er hun nyhetsredaktør i Tidens Krav.

Hun fikk muligheten til å hospitere gjennom SKUP. Det er etablert for å fremme den kritiske og undersøkende journalistikken i Norge.

I Faktisk Verifiserbar jobber journalister, reportere, utviklere og fotografer på utlån fra en rekke mediehus.

– Jeg har lært meg helt nye måter å se på bilder på og for å verifisere om de er ekte eller ikke. Jeg vet nå om hvilke søkemetoder som finnes. Det er en kunnskap jeg skal ta med meg tilbake til Tidens Krav i Kristiansund, forteller Valgermo.

– Det har vært skikkelig gøy og nyttig. Jeg har fått prøve meg som detektiv her.

Spres raskt på sosiale medier

For bilder fra krig og konflikter, nevner Valgermo at konteksten er blant det som er viktig å sjekke.

– Og kildekritikk er absolutt en del av arbeidet. Hvem kommer bildet fra, hvem er det som presenterer det og har de et mål? Hvorfor sender de ut bildet nå? Alt dette må vi vurdere i jobben vår som journalist.

Med sosiale medier har også alt blitt mer tilgjengelig og sprer seg fort.

– Det er så lett å trykke på deleknappen på det som vekker følelser i oss. Det vet også de som først deler bilder eller video med feil kontekst.

Referanse:

Reidun Samuelsen, Bente Kalsnes, Steen Steensen: The Relevance of Technology to Information Verification: Insights from Norwegian Journalism During a National Election. Journalism Practice, 2023. Doi.org/10.1080/17512786.2023.2280676

Powered by Labrador CMS