Storbritannias vei ut av EU ble ikke tydeligere etter onsdagens avstemningen i Underhuset. Faren for at britene går ut av EU uten noen avtale har økt, mener en Cambridge-professor. (Foto: Frank Augstein, AP, NTB scanpix)

Ekspert tror brexit uten avtale er kommet nærmere

Faren for en brexit uten avtale øker etter at ingen av alternativene Underhuset stemte over torsdag fikk flertall, tror professor Catherine Barnard.

Underhuset tok denne uken mer kontroll over brexitprosessen og ga seg selv retten til å stemme over andre alternativer enn statsminister Theresa Mays avtale. Det eneste politikerne så ut til å være enige om i onsdagens åtte avstemninger, er at de er uenige, skriver TT.

– Fullstendig splittet

– Det virker som om faren for at det går mot brexit uten noen avtale, øker, selv om det er det eneste parlamentarikerne er enige om at de ikke ønsker seg, sier professor Catherine Barnard til nyhetsbyrået.

I stedet for at Underhuset tok et fast grep om stafettpinnen og kursen videre, endte det med at alle forsøkte å dra pinnen med seg i ulike retninger. Alle de åtte alternativene som ble presentert, ble avvist.

– Det bekreftet det alle vet, at Parlamentet er fullstendig splittet og ikke vet hva det vil, sier Barnard, som er professor i EU-rett ved Universitetet i Cambridge.

DUP

Saken ble ikke mindre komplisert da statsminister Theresa May foreslo en hestehandel: avtalen mot henne. Hun var villig til å gå av dersom det var det som skulle til for å få avtalen godkjent.

Unionistene i DUP, som er Mays støtteparti i Underhuset, vil ikke være med på den løsingen. Partiet er i utgangspunktet imot enhver løsning som rokker ved Nord-Irlands plass i Det forente kongedømmet. Barnard påpeker imidlertid at DUP ikke sa de vil stemme mot det seneste forslaget, og hun tror de kan lokkes med penger.

– Men det skaper forbitring, særlig når vi har vært gjennom år med innstramminger, og så finner regjeringen plutselig en milliard pund til Nord-Irland. Det er mange britiske regioner som gjerne skulle hatt en milliard pund, sier professoren. En milliard pund var prisen May måtte betale til DUP for parlamentarisk støtte etter siste valg.

Støy

Barnard sier det uansett er klart at onsdagens runder i Westminster ikke har gjort representantene mer ydmyke.

– Tvert imot. Jeg så ingen ydmykhet, men aggressivitet og mye støy.

Powered by Labrador CMS