Hanner får bank og hunner bedekkes

Sex og vold styres av det samme senteret i musehjerner. Men senteret er som en bryter, der sex skrur av vold og omvendt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er det samme senteret av hjernen som styrer både aggresjon og sexlyst i mus. Det er hensiktsmessig at sexdriften kan slå av aggresjonen, slik at hannmusen parer seg med hunnmus i stedet for å angripe dem. (Foto: Colourbox)
Det er det samme senteret av hjernen som styrer både aggresjon og sexlyst i mus. Det er hensiktsmessig at sexdriften kan slå av aggresjonen, slik at hannmusen parer seg med hunnmus i stedet for å angripe dem. (Foto: Colourbox)

Pare seg eller angripe? Det et av de grunnleggende valgene en hannmus står overfor når han møter en artsfrende.

Valget avgjøres ofte av om det er en annen hann eller en hunn musen ser. Noe tyder på at sexlysten kan slå av kamplysten hvis det er sjanse for litt hygge med en hunnmus.

Det viser ny forskning utført av Dayu Lin, forsker ved New York University i samarbeid med David Anderson fra California Institute of Technology in Pasadena.

Cellene som styrer beslutningen, sitter i den delen av hjernen som heter hypothalamus.

Senter for aggresjon

Forsøk med andre dyr har vist at cellene i hypothalamus kan utløse aggressiv atferd.

Forskerne valgte å implantere elektroder i hjernen på musene. Elektrodene kan måle enkelte celler, og forskerne brukte dem til å undersøke hva som skjedde i hjernen når de enten sloss eller hadde sex. En håndfull nevroner var aktive både under kamp og sex.

Forskerne infiserte musene med et virus som gjør at celler aktiveres av blått lys – en teknikk som kalles optogenetics. Ved hjelp av en optisk fiber som forskerne implanterte i musenes hjerner, kunne de aktivere nevronene som styrte kamp- og sexlysten.

Forsøket viste at når forskerne aktiverte nevronene, angrep musene alt: Kastrerte hanner, som de normalt lar være i fred, bedøvede dyr og selv en oppblåst laboratoriehanske.

Sex avlyser vold

Aktivering av cellene fikk også hannene til å angripe hunner. Men bare opp til et visst punkt. Hvis forskerne aktiverte senteret før hannen hadde hatt en sjanse til å pare seg med hunnen, ville hannen angripe hunnen.

Men hvis hannen allerede var i gang med paringen, angrep han ikke når forskerne aktiverte senteret. På tross av den korte våpenhvilen under sex, angrep hannen igjen når forskerne aktiverte senteret etter paringen.

Forskerne mener at det at samme senteret styrer både sex og aggresjon, hjelper musene med å reagere mest hensiktsmessig når de møter andre mus. Hanner skal ha bank og hunner skal bedekkes.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Referanser

Functional identification of an aggression locus in the mouse hypothalamus doi:10.1038/nature09736

Powered by Labrador CMS