Blir det sex i dag - eller døden?

For en ulveedderkopphann kan det å forsøke seg på feil "dame" være kostbart. Hunnene spiser nemlig ofte opp hanner de ikke vil pare seg med. Ny undersøkelse tyder på at hunnene foretrekker hanner av typen de møtte som "barn".

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ulveedderkopphann tar altså store sjanser for å få paret seg, men kan knapt påvirke utfallet selv. Prøver han å pare seg med en voksen hunn er det gjerne ett av to: enten får han paret seg, eller så ender han som et måltid for hunnen.

Avhengig av erfaringer

Utfallet avhenger mer av hunnens tidligere erfaringer enn hva han selv gjør. Har hun som seksuelt umoden liten edderkopp møtt en hann som ligner den hun møter som voksen, da har han gode sjanser.

Hvis ikke har han problemer.

At tidligere forhold kan påvirke nåtiden lyder velkjent, men for ulveedderkopphannen er det snakk om liv eller død.

Eileen A Hebets ved Cornell University har laget en undersøkelse av ulveedderkoppers paringsadferd (publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences).

Vil bli oppvartet av eldre

Hos mange dyr, inkludert mennesket, vil unge hunner ofte bli oppvartet av eldre hanner. Slike erfaringer kan påvirke hvordan hun vil reagere på hanners tilnærming når hun er blitt voksen. Nå har Hebets funnet lignende adferd hos edderkopper.

- Jeg tror alle er overrasket over funnene, sier Hebets.

- Vanligvis ser folk på edderkopper som enkle dyr, og forventer ikke at de skal kunne lære eller huske noe.

Blant edderkopper er ulveedderkoppene (Schizocosa uetzi) spesielle fordi hannene finnes i en rekke former eller fenotyper. Det kan være forskjell i farger eller for eksempel hårvekst på frambeina.

Seksuelt umodne møter

Hebets lot 81 seksuelt umodne ulveedderkopphunner møte seksuelt modne hanner i laboratoriet. De fleste hunnene fikk møte mer enn en fenotype hanner, men ingen fikk møte mer enn ni forskjellige fenotyper. Ute i naturen møter umodne hunner ofte modne hanner, fordi hannene modnes raskere. Umodne hunner kan ikke pare seg fordi deres seksualorgan ikke er ferdige før siste hudskifte.

Når hunnene hadde vokst seg seksuelt modne og klare til paring, lot Hebets dem igjen møte hanner.

Hebets fant ut at voksne hunner foretrakk å pare seg med hanner av samme fenotype som de hannene de hadde møtt da de selv var umodne ungdommer. Når de møtte mer ukjente typer hanner, var det mer sannsynlig at de angrep dem enn at de paret seg med dem.

Elsker, elsker ikke…

Det er ganske uskyldig når en jente leker “elsker, elsker ikke” når hun tar av blomsterblad. Ulveedderkopphunnens valg når hun møter en hann står mellom paring og det å spise opp fyren.

- Sosial erfaring påvirker paringsvalg, sier Hebets.

- Dette viser at virvelløse dyr har sosial gjenkjennelse, og at dette kan vedlikeholdes og huskes selv gjennom hudskiftet. Disse erfaringene påvirker voksen adferd og muligens utviklingen av spesielle trekk.

Nå har mange studier vist at ungdommelige erfaringer påvirker voksnes paringsadferd, men da har en undersøkt større dyr. For et virvelløst dyr som en edderkopp er dette første gang en slik adferd er blitt kartlagt.

Powered by Labrador CMS