To knølhvaler fanget av kamera mens de parer seg utenfor kysten av Hawaii.

Her kan du se de aller første bildene av knølhval som har sex. Begge var hanner

To dykkere utenfor kysten av Hawai traff på noe de ikke hadde sett før: to knølhvaler som hadde sex.

Dykkerne hadde med kamera, senket det ned i vannet og fanget opp scenen med to gigantiske knølhvaler, der den ene støtte rytmisk mot den andre. 

De leverte bildene til en forsker ved Pacific Whale Foundation, som analyserte dem. Da kom overraskelsen: Begge hvalene var hannkjønn. 

Knølhvalene er svære dyr. I snitt er de like lange som en leddbuss og like tunge som fem store elefanter. De finnes i alle hav. Fra oktober kommer de til kysten av Nord-Norge, der de spiser sild og blir observert av turister på hvalsafari. 

Knølhvalene blir kjønnsmoden fra de er fire år gamle og kan leve til de er 70.

Det er ikke mye ekspertene vet om sexlivet deres, for det har aldri vært observert på nært hold. 

Voldsomt forspill

Forskere og andre har derimot sett opptakten til paring. Det går voldsomt for seg. Hannene sloss om hunnene. De skaller, dytter og slår – og synger. 

Men selve sexakten til knølhvalene har ikke blitt sett før. Det finnes heller ikke mange bilder av hannenes tre meter lange penis.  

Penisen er gjemt bort i spalte på nedsiden av kroppen. Hunnens kjønnsorganer er også bak en spalte i huden, men ligger lenger bak. 

De to knølhvalene ved Hawaii sirklet først rundt båten til dykkerne, noen meter under overflaten. 

Den ene hvalen hadde uvanlig brun kroppsfarge og var tydelig syk. Den var mager og dekket med lus, noe som forklarer brunfargen. Denne hvalen svømte sakte, men forsøkte å unnslippe den andre hvalen, ifølge dykkerne. Men klarte det ikke. 

Forsvant i dypet

Den andre hvalen hadde penisen ute. Den nærmet seg den syke hvalen bakfra, holdt den fast med finnene sine og penetrerte den flere ganger. Hver penetrering varte i to minutter eller mindre. 

Så forsvant den friske hvalen ned i dypet. Den syke holdt seg nær båten i noen minutter til, før den også dykket og ble borte. 

Da forsker Stephanie Stack gikk gjennom bildene, så hun at den syke hvalen hadde en tydelig skade på munnen. 

Forskeren mener at den kan ha skadet seg i kollisjon med en båt og brukket bein i munnen. Slike skader kan føre til underernæring og langsom død over uker og måneder. Da kommer også lusene som foretrekker syke og skadede dyr.  

Hvalen kan ha vært døende, tror forskeren. 

De to knølhvalene er tidligere fanget opp i et prosjekt som dokumenterer knølhvaler ved hjelp av tegningene på halen deres. De er begge voksne hanner.

Hvorfor sex med syk hval?

Utfra bildene og observasjonene er det umulig å si noe om hvorfor den friske hvalen hadde sex med en syk hval, skriver forsker Stack i den vitenskapelige artikkelen om samleiet. 

Det kan ha vært for å trøste en syk venn, ifølge en skribent i The Guardian

Sex med samme kjønn er vanlig blant dyr. Det er observert hos mer enn 1.500 arter, ifølge en studie i Nature. Blant dyr som bor ved og i havet er homoseksualitet sett hos delfiner, pingviner, hvalrosser, albatrosser og gråhval. 

Men i tilfellet med de to knølhvalene kan det også dreie seg om dominans og uønsket seksuell atferd. 

Dykkerne tolker kroppsspråket til den syke hvalen som unnvikende. Det så ut som den ikke ville ha sex. Det kan ha vært en voldtekt. 

Det er ikke første gangen overgrep mot døende artsfrender er omtalt i vitenskapelig litteratur. 

Et sjeldent bilde av knølhval-penis. Den kan bli opptil tre meter lang. Hvalene er i snitt 14 meter lange.

Stokkanda som ikke ga seg

Cornelis W. Moeliker er forsker på det naturvitenskapelige museet i Rotterdam. En dag fløy en stokkand inn i vinduet på museet. 

Da Moeliker gikk for å sjekke, så han at anda var en hann, og at den hadde dødd i kollisjonen. 

Ved siden av den døde sto en annen stokkand. Også det en hann. 

Så skjedde det som fikk Moeliker til å stoppe opp og senere skrive en vitenskapelig artikkel om hendelsen. 

For den andre anda dunket nebbet med full styrke i hode og kroppen på den døde anda. Så satte den seg til rette, penetrerte den døde kroppen og begynte å jokke i vei. 

Moeliker tok tiden. Den aggressive hannanda holdt på i 75 minutter, med bare to pauser på et par minutter. Hele tiden mens den hakket den døde i hodet med nebbet. 

Til slutt avbrøt forskeren seansen. Den kåte hannanda fløy ikke vekk, men gikk unna noen meter og ble sittende og kalle på offeret sitt – som nå ble lagt i museets fryser. 

Slutten av en slåsskamp?

Det kan hende de to endene hadde vært i slåsskamp og at offeret døde mens han flyktet. 

For voldtekt i flukt er et vanlig fenomen blant stokkender, ifølge Moeliker. Da jager en gruppe hanner en hunn i lufta, tvinger henne ned og penetrerer henne etter tur. 

Det uvanlige med de to hannene utenfor museet er at offeret var dødt da voldtekten skjedde. Nekrofili er riktignok observert hos stokkender tidligere, men da i heteroseksuelle par.

Homoseksualitet er derimot vanlig hos stokkender, så mange som fra to til 19 prosent av alle par. 

Observasjoner av sjeldne hendelser gir innsikt i dyrelivet, skriver forskerne i hver sin artikkel. 

Når det gjelder knølhvalen, er det så få observasjoner av sexliv, fødsler og forhold at denne ene episoden reiser massevis av spennende spørsmål om artens atferd, skriver Stephanie Stack. 

Referanser:

Stephanie Stack m.fl.:  An observation of sexual behavior between two male humpback whales. Marine Mammal Science, februar 2024

C.W.Moeliker: The first case of homosexual necrophilia in the mallard Anas platyrhynchos (Aves: Anatidae). Natuurmuseum Rotterdam, 2001

Få med deg ny forskningPowered by Labrador CMS