Forskere tror knølhvalene kan lære kompliserte melodier fra hvaler som holder til på andre breddegrader.

Hvalflokker lærer sanger av hverandre

Forskere jobber med å forstå lydene som knølhvalene lager.

Tidligere trodde forskere at hvalhannene sang kun for å lokke til seg hunner i paringsområdene.

Men så oppdaget de at hvalene slett ikke synger bare der.

Forskere lærer stadig mer om knølhvalenes sang.

Som fugler og folk

– På samme måte som det er for oss eller fugler, er det gjennom lyd knølhvalene får kontakt med hverandre, sa marinbiolog Sofia Aniceto i en artikkel på uit.no i 2020.

En ny studie med forskere fra University of Queensland, Australia i spissen har tatt en nærmere lytt til knølhvalenes melodier.

De mener at knølhvalene kan lære kompliserte melodier fra hvaler som holder til på andre breddegrader. Studien er publisert i tidsskriftet Science Advances.

Knølhval

  • Knølhval er en bardehvalart i familien finnhvaler.
  • Den kan bli 16–17 meter lang og 30–40 tonn tung.
  • Krill er knølhvalens viktigste mat. Den spiser også fisk, særlig lodde og sild.
  • Kan bli 70 år gammel
  • Finnes i alle hav, både i nord og sør
  • Knølhvalene foretar regelmessige vandringer mellom sommeropphold på høye breddegrader der det er mye næring, og vinteropphold i varmere farvann der kalving og paring skjer.

Kilde: Store norske leksikon

Trodde de sang bare rundt ekvator

Med til historien hører det at forskere tror knølhvalene har dialekter. De synger de samme sangene innenfor et område. Det skrev forskning.no om i 2021.

Bakgrunnen for den artikkelen var at forskere inntil da hadde trodd at knølhvalene bare sang enkelte steder i verden. Norge var ikke ett av dem.

Men litt nærmere undersøkelser viste at jo da – de synger her også.

I den nye studien har forskerne undersøkt hvordan knølhvalene etterligner hverandres sanger.

Forsker Jenny Allen tar opptak av hvalsang.

Mat og sang i Antarktis

Dette skjer når hvalene møtes på samme sted for å finne mat eller å pare seg. De svømmer for eksempel til Antarktis, der det er god tilgang på mat om sommeren.

Det blir litt som når bil-ferierende fra Rogaland og Oslo møtes på Dombås for å lade elbilen, og hermer etter hverandre i bilen etterpå.

Forskerne fulgte med på lydene mellom 2009 og 2015.

– Hvert år vi observerte dem, sang de en annen sang. Det betyr at knølhvaler kan lære en hel sang fra en annen populasjon veldig fort - selv om den er kompleks eller vanskelig, sier Jenny Allen i en pressemelding fra universitetet. Hun er en av forskerne bak studien.

Arver melodiene

– Det er sjeldent å kunne dokumentere en så stor kulturell utveksling hos ikke-menneskelige dyr, sier forskeren videre.

En annen studie forskning.no skrev om i 2018 viste at hvalsangen også kan gå i arv. Forskere sammenlignet lydopptak fra knølhval samlet inn gjennom flere tiår, og fant de samme lydene.

Men forskere mener å ha funnet tegn på kultur hos andre dyr også. Tidligere denne måneden skrev ung.forskning.no om sjimpanse-flokken som gravde etter vann i bakken, til tross for rikelig tilgang på rennende vann.

I samme sak nevnte vi sjimpansen Julie, som ung.forskning.no skrev om i 2021. Hun skapte ny mote blant apene i flokken da hun begynte å gå med et gresstrå i øret.

Referanse:

Allen, Jenny A., m. fl. (2022). Song complexity is maintained during inter-population cultural transmission of humpback whale songs. Scientific Reports.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS