Fyrverkeriet gjøres klart til nyttårsaften. Det vil forskere ved NMBU ha slutt på.
Fyrverkeriet gjøres klart til nyttårsaften. Det vil forskere ved NMBU ha slutt på.

NMBU-forskere ønsker fyrverkeriforbud

Flere fagfolk ved Veterinærhøyskolen på NMBU slutter seg til dem som vil gjøre slutt på at privatpersoner skyter opp fyrverkeri på nyttårsaften.

– Vi mener fyrverkeri bør begrenses til få steder i korte tidsrom, av
hensyn til dyrelivet, sier professor Svein Dale ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Han og flere kolleger skriver i en pressemelding at de vil ha slutt på privat oppskyting av fyrverkeri. Veterinær Maren B. Helland skriver at nesten 23 prosent av hundeeiere meldte om lydfobi hos sine hunder i en studie i 2014, og fyrverkeri er vanligste form for fobi.

Hvert år skades hester og kuer

Andre påpeker at det hvert år er hendelser med hester og kuer som skader seg alvorlig etter å ha blitt skremt av fyrverkeri.

Forskerne vil isolere fyrverkeriet på nyttårsaften til noen få steder der det er offentlig oppskyting i en svært kort periode rundt midnatt, skriver de.

Heller lysshow

– Flere steder i utlandet har begynt å bruke alternativer til fyrverkeri, slik som lysshow. Vi synes dette på sikt bør bli en del av den tradisjonelle nyttårsfeiringen i Norge, for å begrense de negative konsekvensene fyrverkeri har både på våre husdyr, ville dyr, mennesker og miljø, sier Helland.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS