Forskerne har tatt for seg hva som skjer når regnbueørreten dør ved langsom kvelning, som er en utbredt fangst- og slaktemetode. Studien er publisert i Scientific Reports.
Opptil 22 minutter med smerte
Forskerne har brukt det såkalte Welfare Footprint Framework (WFF). Dette er en metode for å undersøke dyrevelferd som går ut på å anslå hvor lenge dyr opplever smerte.
Forskerne har gjort en stor gjennomgang av tidligere forskning som har vurdert hvor intens og langvarig smerte og lidelse fiskene opplever. Konklusjonen er at regnbueørreten kan føle intens smerte i ti minutter i gjennomsnitt.
I noen tilfeller kan smerten vare helt opp til 22 minutter, avhengig av fiskens størrelse og hvor kaldt vannet er.
Funnene får forskerne til å etterlyse bedre løsninger.
En dollar kan forhindre 1.200 minutter smerte
I studien har de derfor undersøkt mulighetene for mer humane metoder, slik som elektrisk bedøvelse eller avlivning ved slag.
Hvis metodene brukes riktig, kan de forhindre mellom 60 og 1.200 minutters moderat til ekstrem smerte for hver amerikanske dollar som brukes, anslår forskerne.
I en dansk-svensk studie fra 2024 undersøkte forskere dyrevelferden hos sild fanget med såkalt pelagisk trål, også kalt flytetrål. Da ledes fisken inn i en traktformet pose som kan flyttes til den dybden som leteutstyret viser at fisken befinner seg i, ifølge Store norske leksikon.
Det viste seg at nesten all den undersøkte silda – 96 prosent – var døde da de kom opp i båten, skrev forskning.no.
Studien viser også at silda var utsatt for alvorlig stress før den døde.
Også disse forskerne konkluderte med at man bør prøve å forbedre dyrevelferden til sild som fanges.
– Vi ser tydelige tegn på hardt stress og at fisken har dødd på en måte som man virkelig kan sette spørsmålstegn ved, sa Albin Gräns ved Sveriges lantbruksuniversitet til forskning.no.
Kortere varighet på trålingen og mindre fangst vil trolig gjøre at flere fisk overlever, ifølge Gräns.
– Resultatene tyder på at det er mulighet for å utvikle mer skånsomme fangstprosesser, noe som kan være bra både for fiskevelferden og produktkvaliteten, uttalte Esben Sverdrup-Jensen, direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, i en pressemelding om den dansk-svenske studien.