Annonse

Babyer skapt med DNA fra tre personer unngikk arvelig sykdom

Bruk av et donert egg i tillegg til mors og fars DNA gjorde det mulig for åtte britiske babyer å unngå arvelige og potensielt dødelige sykdommer, ifølge leger.

Forskere har flyttet cellekjerner fra et embryo med mors og fars arvemateriale til et donorembryo med friske mitokondrier. Dermed får barnet nesten alt DNA fra foreldrene, men unngår potensielt dødelig mitokondriesykdom.
Publisert

Britiske vitenskapsfolk har utviklet den aktuelle metoden, som kan brukes til å hindre arvelige mitokondriesykdommer. Metoden har vært lovlig i et tiår i Storbritannia, men BBC skriver at det nå for første gang er bevist at den gjør at barn kan fødes fri for uhelbredelige sykdommer.

Tilstandene det er snakk om, overføres vanligvis fra mor til barn. De kan føre til alvorlige funksjonshindringer, og noen barn dør bare få dager etter fødselen.

Får nesten alle gener fra foreldrene

Metoden med å bruke DNA fra tre personer innebærer at kjernematerialet fra mor og far flyttes fra et embryo med problematiske mitokondrier – celleorganer som forsyner cellene med energi – til et donorembryo med friske mitokondrier. 

Barnet arver dermed det aller meste av foreldrenes gener, mens den andre kvinnen bidrar med rundt 0,1 prosent.

Av hensyn til privatlivet ønsker ingen av familiene som har vært gjennom prosessen, å stå fram offentlig. Via fertilitetsklinikken i Newcastle som har utført prosedyren, har de likevel gitt noen anonymiserte uttalelser.

– Etter år med usikkerhet ga denne metoden oss håp – og så ga den oss babyen vår. Vi ser på henne, full av liv og muligheter, og overstrømmes av takknemlighet, sier moren til en liten jente.

– Håp, lykke og takknemlighet

Moren til en guttebaby supplerer:

– Takket være dette utrolige fremskrittet og støtten vi fikk, er familien vår komplett. Den følelsesmessige byrden knyttet til mitokondriesykdommen er erstattet med håp, lykke og dyp takknemlighet.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS