Et rekonstrurert Spinosaurus-skjelett. Nye funn viser at kjempen også var svømmedyktig. (Foto: Wikimedia commons)

Dinosaur like god i vann som på land

Se hvordan den kjøttetende kjempen var tilpasset et liv i flere miljøer.

Den enorme dinosauren, Spinosaurus, ser ut til å ha vært like godt tilpasset til livet under vann. I så fall er det den første svømmedyktige dinosauren vi kjenner til.

Ødelagte fossiler

Over hundre år har gått siden arten Spinosaurus aegyptiacus ble oppdaget, og i hundre år har paleontologer undret seg over dinosaurens rare utforming. For eksempel er det fortsatt ingen som vet hvilken funksjon de enorme piggene på ryggen har.

Dessverre ble de første fossilene ødelagt under andre verdenskrig, og all videre forskning på dinosauren ble lagt på is. Heldigvis ble det nylig funnet fossiler i god nok stand til at forskningen kunne fortsette.  

Digital kropp

Med utgangspunkt i fossilene, kunne forskere rekonstruere korppen til den voksne dinosauren. Ved å sammenligne kroppen med andre arter, kunne forskerne se at kroppen kunne vært spesialtilpasset til et liv under vann.

Blant annet kunne neseborene trekkes tilbake, og de flate føttene kunne brukes som propeller i vannet. I tillegg tror forskerne at den store finnen på ryggen fungerte som et seil, som stakk opp fra vannet, lik en haifinne.

Med en 15 meter lang kropp, større enn en Tyrannosaurus rex, og et gap med sylskarpe tenner, må Spinosaurusen ha vært et skrekkinngytende rovdyr, både over og under vann. 

Referanse:

Ibrahim, N. (et.al) Semiaquatic adaptions in a giant predatory dinosaur. Science (2014)

Powered by Labrador CMS