Forskere konkluderer med at de mørke fargene ikke er fossilisert skinn, men maling.

Sensasjonelt fossil viste seg å være maling: – Det er ofte umulig å se

Det eksperter trodde var urgammelt øgleskinn viste seg å være maling. Jørn Hurum forteller at forskere må bruke avanserte metoder for å avsløre falske fossiler. 

Det 280 millioner år gamle fossilet kalt Tridentinosaurus antiquus ble funnet i de italienske alpene i 1931. Tilsynelatende helt komplett.

Fossilet viser et lite krypdyr på rundt 20 centimeter og har forundret forskere i lang tid fordi det lille dyret tilsynelatende var så utrolig godt bevart.

Fossilet har vært utstilt ved Museo della Natura e dell'Uomo i byen Padova like vest for Venezia i Italia.

Kroppen på fossilet er mørkere enn resten av steinen, og forskere har trodd den svarte fargen er avtrykk etter bløtvev. Det er svært sjelden rester av bløtvev som muskler og fett bevares i millioner av år.

Nå viser det seg at bløtvevet ikke ble bevart denne gangen heller. I en forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Paleontology konkluderer forskere med at den mørke fargen er maling. I tillegg har mesteparten av avtrykket etter dyrekroppen blitt skåret ut av et menneske. 

Bakbeina til reptilet er delvis ekte, men dårlig bevart.

Jørn Hurum forteller at det er mange grunner til at fossiler forfalskes.

– Ofte umulig å se

Jørn Hurum er paleontolog ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Han forteller til forskning.no at fossiler ofte blir forfalsket.

Teknikkene som blir brukt, har blitt veldig sofistikerte og nyere forfalskninger er særlig vanskelige å avsløre, ifølge Hurum.

– Forfalskningene er ofte så gode at det er helt umulig å se med det blotte øye at de ikke er ekte, forteller Hurum.

For å avdekke hva fargen på reptilfossilet egentlig var for noe, brukte forskerne flere teknikker, blant annet elektronmikroskop.

Hurum mener imidlertid at det vanligvis er nok med noen enkle undersøkelser.

– Det som forbauser meg litt, er at de ikke har kjørt CT eller røntgen på den. Det første man gjør, for å finne ut om et fossil er ekte, er å ta røntgen. Da ser vi om noe er limt sammen, om det er knokler der, om alt bare er kalkstein og sånne ting, sier han.

Sammensatte fossiler

Hurum viser til en artikkel han selv har skrevet sammen med paleontolog Hans Arne Nakrem, som ble publisert i magasinet Stein i 2011.

Her går de to forskerne gjennom en rekke eksempler på hvordan fossiler har blitt forfalsket, med helt ulike formål. 

De skriver at folk har forfalsket fossiler for å lure forskere helt siden 1700-tallet. I noen tilfeller er fossilene laget av mennesker fra grunnen, andre ganger har fossilene blitt limt sammen av flere ulike deler.

Andre forfalskninger kan være myntet på amatørsamlere og turister.

Hurum påpeker at de beste forfalskningene blir gjort av personer med høy kompetanse og tilgang på avansert utstyr.

– Det gjøres i laboratorier, så det er ikke noe tøysegreier. Det er akkurat som med antikviteter og kunst. Jo mer penger man kan tjene, jo bedre er forfalskningene, sier han. 

– Oppspinn

Andre har forfalsket fossiler for å bevise en religiøs tro eller for å motbevise vitenskapelige teorier. 

For eksempel har noen laget avtrykk som viser menneskefotspor sammen med fotspor av dinosaurer. Dette har blitt brukt som bevis for at mennesker og dinosaurer har levd sammen. 

– Flere av de rapporterte funnene har ikke latt seg reprodusere og hele funnet har vist seg å være oppspinn. Andre slike funn har derimot gjennomgått nitide undersøkelser, og de fleste «menneskesporene» har vist seg å være avlange dinosaurfotspor, skriver Hurum og Nakrem i artikkelen.

Til forskning.no poengterer Hurum at selv om funnene har blitt tilbakevist, lever de sitt eget liv på internett. 

– Hvis du googler, finner du tusenvis av websider, men tro har ikke noe med vitenskap å gjøre, sier han. 

Referanse: 

Valentina Rossi m.fl: Forged soft tissues revealed in the oldest fossil reptile from the early Permian of the Alps, Palaeontology, februar 2024

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS