Har man diabetes og føler seg ensom, er sjansen større for å få hjertesykdommer, viser forskning.
Har man diabetes og føler seg ensom, er sjansen større for å få hjertesykdommer, viser forskning.

Ensomhet øker risikoen for hjertesykdom hos diabetikere, ifølge studie

Ensomme personer med diabetes kan ha økt risiko for å få hjertesykdommer, ifølge forskning. Forskerne understreker viktigheten av nære relasjoner.

Fremover kan diabetespasienter bli spurt om de føler seg ensomme.

Forskning viser nemlig at ensomhet er en større risikofaktor for å få koronar hjertesykdom, som er en alvorlig sykdom forårsaket av oppbygging av plakk i hjertets arterier, enn hva kosthold, trening, røyking og depresjon er.

Funnene er publisert i European Heart Journal.

Oppfordrer til sosial kontakt

– Kvaliteten på sosial kontakt fremstår som viktigere for hjertehelsen til personer med diabetes enn antallet aktiviteter de foretar seg. Vi kan ikke undervurdere alvoret med ensomhet og mental helse, skriver en av forskerne, professor Lu Qi ved Tulane universitet i New Orleans i USA, i artikkelen.

– Jeg vil oppfordre alle med diabetes som føler seg ensomme, om å ta kontakt med en gruppe eller lignende for å forsøke å få seg venner med like interesser.

Forskerne har sett på data fra UK Biobank, en nettbasert database med medisinske opplysninger og informasjon om livsstilen til mer enn en halv million briter, deriblant 18.000 voksne i alderen 37 til 73 år.

Disse 18.000 hadde alle diabetes, men ikke hjertesykdommer da de først tok del i det ti år lange forskningsprosjektet.

Større risiko enn røyking

Forskerne brukte spørreskjemaer for å vurdere ensomhet og andre faktorer som kan påvirke forhold som kroppsmasseindeks (BMI), fysisk aktivitet, kosthold, alkoholkonsum, røykevaner, medisiner, blodtrykk, kolesterol og kontroll av blodsukker.

Over de ti årene var det mer enn 3.000 personer som utviklet hjertesykdommer, blant annet koronar hjertesykdom og hjerteslag.

Ifølge forskerne hadde diabetikere som scoret høyest på ensomhet, 26 prosent større risiko for å få hjertesykdom enn dem med lavere score.

Anbefaler å spørre diabetikere om ensomhet

Ensomhet var en større risiko enn kosthold, trening, røyking og depresjon, men viste seg å være en lavere risiko enn faktorer som lungefunksjon, kolesterol og BMI.

– Ensomhet rangeres høyere som faktor for hjerte- og karsykdommer enn flere livsstilssvaner, sier professor Qi.

Videre fant også forskerne ut at for pasienter med diabetes var konsekvensen av fysiske risikofaktorer – som dårlig kontrollert blodsukker, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking og dåre nyrefunksjon – større hos dem som var ensomme enn dem som ikke var det.

– Funnene tyder på at det å spørre pasienter med diabetes om hvorvidt de er ensomme eller ikke, burde bli en del av standard oppfølging, sier Qi.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS