Storrøykere har høyere diabetesrisiko

Jo flere sigaretter daglig, jo større er risikoen for å pådra seg livsstilsykdommen diabetes 2, antyder ny gjennomgang av studier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved universitetet i Lausanne, Sveits, har foretatt en gjennomgang av 25 studier publisert i tidsrommet 1995-2006.

Deltakerantallet i de ulike studiene varierte fra rundt 600 til over 700 000. Til sammen omfattet undersøkelsene 1,2 millioner personer.

I alt ble 45 844 nye tilfeller av sykdommen rapportert i løpet av oppfølgingsperiodene, som strakk seg over et tidsrom fra 5 til 30 år.

Analysene av dataene, som er publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA), antyder at den jevne røyker har 44 prosent større risiko for å utvikle diabetes 2, sammenlignet med ikke-røykere.

En årsakssammenheng?

Også antall sigaretter ser ut til å påvirke risikoen. Assosiasjonen var sterkere for storrøykere, de som bevilget seg 20 eller flere sigaretter per dag.

Disse dampende skorsteinene hadde 61 prosent høyere risiko for å utvikle diabetes 2, mens økningen var 29 prosent for mer moderate røykere - og 23 prosent for tidligere røykere, ifølge studien.

- Konklusjonen vår er at det relevante spørsmålet ikke lenger bør være om sammenhengen eksisterer - men hvorvidt den er årsaksmessig, skriver forskerne.

- Tatt i betraktning at funnet med økt forekomst av diabetes ved røyking er konsistent i en rekke studier, er det ikke nødvendig med flere kohortstudier for å teste hypotensen, hevder forskerne videre.

De mener det er behov for at fremtidige studier rommer detaljerte mål og justeringer for potensielle faktorer som kan så tvil om resultater.

Dette kan være faktorer som sosio-økonomisk status, utdanning, og fysisk aktivitet, og det vil være et mål å fastslå om det virkelig er en årsakssammenheng.

iltak mot diabetes 2

Samtidig skriver legene Eric L. Ding og Frank B. Hu ved Harvard School of Public Health i en redaksjonell artikkel i JAMA at flere tiltak må settes inn:

- Anbefalinger for å hindre diabetes 2 bør omfatte røykeslutt og andre endringer i livsstilen.

- Selv om det ofte er en bekymring for vektøkning ved røykeslutt, vil moderat fysisk aktivitet i stor grad hindre økningen som assosieres med å stumpe røyken, sier de.

Forskerne er ikke i tvil om at røyking, mosjon og fedme er tett knyttet til hverandre i folkehelsesammenheng:

- Å hindre spredning av diabetes 2 i store deler av befolkningen, er mulig ved å unngå røyking, og at folk gjør endringer i livsstilen ved å være regelmessig fysisk aktiv, holde riktig vekt, spise sunt og ha et moderat alkoholinntak, mener de videre.

Referanser:

Carole Willi, et al. Active Smoking and the Risk of Type 2 Diabetes. Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2007;298(22):2654-2664.

Eric L. Ding, Frank B. Hu Smoking and Type 2 Diabetes. Underrecognized Risks and Disease Burden JAMA. 2007;298(22):2675-2676.

Powered by Labrador CMS