Nancy Pelosi blir trolig ny leder for Representantenes hus, etter Demokratenes valgseier. (Foto: Jacquelyn Martin / AP Photo / NTB scanpix)

– Vanskelig for Demokratene å fremstå som noe annet enn bremseklosser

Førsteamanuensis Hilde Restad mener Demokratenes vetorett blir viktig når de nå har sikret seg flertallet i Representantenes hus.

– Trump har gått på et stort nederlag i Representantenes hus. Det er helt tydelig at hans politikk ikke har blitt validert. På den annen side har han også fått en bekreftelse på at det nytter å kjøre en fryktbasert, nasjonalistisk politikk i Senatet, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole til NTB.

Hun mener likevel det blir vanskelig for Demokratene å fremstå som noe annet enn bremseklosser for Trumps politikk.

– Når de bare har ett kammer er vetomakten viktig. De får jo ikke igjennom noen egne lover, sier Restad.

– Samtidig blir det interessant å se om de klarer å fremstå som et samlet parti. De har klart å fronte et mangfoldig utvalg av kandidater, med mange kvinner og folk med minoritetsbakgrunn, men det blir viktig for partiet at disse klarer å stå sammen.

Restad trekker fram resultatet av senatsvalget i Texas som ett av de mest overraskende under tirsdagens valg. Når 99 prosent av stemmene er telt opp ligger republikaneren Ted Cruz an til å vinne over Demokratenes Beto O'Rourke med 51 mot 48,3 prosent. Det er mye mindre margin enn det Republikanerne har hatt i delstaten på mange tiår.

– Jeg var ganske sikker på at Beto O'Rourke ville tape grundig mot Ted Cruz, og at O'Rourke kom så nært var overraskende. Det kan bety trøbbel for Republikanerne i Texas de neste årene dersom det som tidligere var en sikker stat for dem, nå i større grad blir en vippestat, sier Restad.

Powered by Labrador CMS