Ved valget 11. september vil 4,35 millioner innbyggere ha stemmerett. Det er en økning på 150.000 stemmeberettigede siden forrige lokalvalg.

SSB: Større andel eldre velgere ved årets valg

Antallet eldre velgere er flere ved årets valg. Årsaken er at når folketallet i landet stiger, stiger også antallet velgere ved hvert nytt valg.

– Vi blir flere eldre i samfunnet. Det påvirker også hvem som har mulighet til å stemme, sier seniorrådgiver Øyvin Kleven i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ved valget 11. september vil 4,35 millioner innbyggere ha stemmerett. Det er en økning på 150.000 siden forrige lokalvalg.

Det er omtrent like mange menn og kvinner som har stemmerett. Mennene er så vidt i flertall med 50,1 prosent, men det er forskjeller når man ser innenfor aldersgruppene. Det er flest menn i alle aldersklassene fram til 70-årene. Blant dem over 80 år er det derimot flere kvinner.

– Alder og kjønn er to viktige sosiodemografiske egenskaper i valgstatistikken. Man stemmer for eksempel ofte på ulike partier avhengig av om man er ung eller gammel, sier Kleven.

Både blant kvinnene og mennene blir det flere velgere blant dem over 67 år sammenlignet med tidligere valg, skriver SSB.

Videre er det en økning i andelen innvandrere sammenlignet med valget for fire år siden. I 2019 var 14,8 prosent av de stemmeberettigede innvandrere, i 2023 er det 16,1 prosent.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS