Fjellrev-valper på Langedrag

Ukens gladmelding kommer fra Langedrag: Fjellrevtispa som forskning.no var med på å flytte i januar, er med valper. Fødselen ventes å finne sted om kort tid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i januar i år at to fjellrever - én hann og én hunn - i avlsprosjektet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) ble flyttet fra Dal forsøksgård i Asker til Langedrag i Numedal.

Prosjektleder Arild Landa ved NINA kan fortelle at flyttingen ser ut til å ha båret frukter kan.

- Vi har fått meldinger fra Langedrag om at tispa har en tydelig kul på magen, noe som er typisk i sluttfasen på en graviditet hos fjellrev. Antagelig vil fødselen finne sted i løpet av de nærmeste ti-tolv dagene, sier Landa.

Dette blir i så fall den første fødselen hos de innfangede fjellrevene i avlsprosjektet som startet opp i 2001.

Målet med prosjektet er å ale opp så mange fjellrever i fangenskap at de kan settes ut igjen i naturen, for så å være med å bygge opp den nå utrydningstruede fjellreven.

Mange valper?

Det er umulig å si hvor mange valper tispa vil føde, men fjellrever får gjennomsnittlig seks valper på en gang. I år med god mattilgang kan den imidlertid få veldig mange. Den registrerte rekorden i Norge, Finland og Sverige er det sistnevnte som har - på 16 valper.

Om valpene til Langedrag-tispa vil bli satt ut i naturen igjen, eller om de går inn i avlsprosjektet, er ikke avgjort ennå.

- Om vi prøver å sette ut noen av disse valpene kommer helt an på hvor mange valper som blir født i Langedrag, og hvordan det går med disse. Når vi får klarhet i hvor mange det er utover våren og sommeren, vil vi vurdere om vi eventuelt skal innlede forsøk med å sette ut noen, sier Landa.

Han påpeker at NINA i første omgang vil sikre avlsprosjektet ved å ha nok dyr som kan reprodusere i fangenskap. På sikt håper man å ha 15 til 20 par i fangenskap.

Ingen andre ynglinger

"En av fjellrevene som ankom Langedrag i januar, på armen til Arild Landa."

Fjellrevene som fremdeles bor i Asker er ikke blitt drektige ennå, og Landa sier at selv om det fremdeles er en teoretisk mulighet for at de kan bli det, er denne svinnende.

- Dersom det ikke blir yngling her i år heller, vil jeg foreslå at vi flytter dem til et mer naturlig bosted for fjellreven og lager større innhegninger til dem, sier Landa.

For en måneds tid tilbake døde fjellrevtispa som ble flyttet til Trøndelag. Obduksjonsrapporten viste at hun døde av en vanlig bakterieinfeksjon.

- Tispa var veldig urolig de dagene vi prøvde å slippe hannen inn til henne, og det er observert at hun har kræsjet inn i nettingen. De fant blødninger da de obduserte henne, noe som tyder på at dette banet vei for bakterien, sier Landa.

Enkehannen i Trøndelag vil trolig bli flyttet til en større innhegning i løpet av sommeren, der en ny hunn vil vente på besøk.

Men først er det fødsel på Langedrag.

Les mer:

Drektig fjellrevtispe på Langedrag

Om fjellrev

Powered by Labrador CMS