– Dette kan muligens forklare hvorfor det er flere bilulykker der sjåføren har kombinert cannabis med alkohol, mener forskerne bak den nye studien. (Foto: Colourbox)

Alkohol forsterker effekten av cannabis

Det skal bare en liten mengde alkohol til før det blir en stor økning av virkestoffet THC i blodet.

Cannabis og alkohol en av de stoffkombinasjonene som er årsaken til flest bilulykker i USA.

En ny studie kan kanskje forklare hvorfor.

Amerikanske forskere har nemlig sjekket hva som skjer i blodet når folk blander alkohol og cannabis.

Kjørbar promille

Forskere ved det amerikanske National Institute on Drug Abuse samlet 19 testpersoner. De gav noen av dem en placebodrikk mens noen fikk alkohol.

Alkoholmengden var ment å gi deltakerne en promille på rundt 0,6. Promillegrensen i USA er på 0,8. De kunne altså lovlig kjørt bil etter å ha drukket det de fikk.

Ti minutter etter at de drakk alkoholen inhalerte personene 500 milligram av enten placebo, lavdose eller høydose cannabis.

Etter en stund målte forskerne hvor mye THC deltakerne hadde i blodet. THC er det stoffet i cannabis som gir rusfølelsen.

Det viste seg at konsentrasjonen av THC var mye høyere i blodet til de som hadde fått både alkohol og cannabis enn hos de som bare hadde fått cannabis.

– Dette kan muligens forklare hvorfor det er flere bilulykker der sjåføren har kombinert cannabis med alkohol, skriver forskerne i studien.

Cannabisrus på norske veier

Ettersom cannabisbruk blir lovlig i flere stater i USA, blir det også flere tilfeller av folk som kjører bil når de er påvirket av cannabis, skriver forskerne.

Selv om stoffet er ulovlig i Norge, er det noen som setter seg bak rattet med cannabis i kroppen her også.

Ifølge Folkehelseinstituttet er cannabis, sammen med metamfetamin og amfetamin, det hyppigst påviste illegale stoffet hos bilførere som er mistenkt for påvirket kjøring her i landet.

I 2013 ble det påvist THC i 35 prosent av prøvene som ble tatt av bilførere som var mistenkt for kjøring i påvirket tilstand i Norge.

Giftstoffene går tregere ut

Jan Erik Bresil, leder av Norsk Narkotikapolitiforening i Oslo, sa dette til Dagbladet tidligere i år:

– Det mange ikke tenker på, er at det tar lenger tid før giftstoffene forlater kroppen når man bruker cannabis enn når man for eksempel drikker alkohol.

– Derfor er det nok en del som har satt seg i bilen og tror de er nykter, som faktisk er påvirket på en slik måte at det påvirker kjøreferdighetene.

Han viser til en gjennomgang av studier som ble gjort av forskere fra University of Oxford for Bandolier. De skriver at piloter er betydelig mindre nøyaktige i den aktive rusfasen, men også 24 timer etter at de har brukt cannabis. 

Forskerne bak den nye, amerikanske studien konkluderer i rapporten med at resultatene deres kan hjelpe rettsmedisinsk tolkning av ulykker. Og bidra i debatten om lovgiving for kjøring under påvirkning av stoff.

Referanse:

Huestis, Marilyn A. m.fl: Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol. Clinical Chemistry, 27. mai 2015. doi: 10.1373/clinchem.2015.238287. Sammendrag. 

Powered by Labrador CMS