Multer og bringebær mot magetrøbbel

Finske forskere har oppdaget at multer og bringebær kan knekke flere av bakteriene som står bak magetrøbbel og matforgiftning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Redd for tarmtrøbbel? I så fall kan det muligens lønne seg å mumse noen multer fra fryseren. Eller bringebær.

I følge forskere fra Universitetet i Helsinki og VTT Biotechnology inneholder nemlig begge bærsortene fenolet ellagic tannin, som hemmer veksten av skumle bakterier i tarmen.

Disse egenskapene holder seg, selv om bærene fryses ned. Derfor tror forskerne at bærpulver kan bli sydenturistenes beste venn, eller at bærekstrakt kan brukes som konserveringsmiddel i marinader.

- Vi ble spesielt overrasket og begeistret over at probiotiske bakterier (snille bakterier) som er gunstige for fordøyelsen ikke er følsomme overfor bærene, mens de skadelige bakteriene er det, sier Riitta Puupponen-Pimiä fra VTT Biotechnology.

Mange bruksområder

Forskerne hadde flere skumle bakterier under lupa, for å finne ut hvor godt bærene virket. Det viste seg at fenolene hemmet både salmonella, stafylokokker og camphylobakter, mens listeriabakterier ikke så ut til å la seg affisere.

Nå jobber forskerne allerede med å isolere de virksomme stoffene og avle fram planter som lager bær med enda flere fenoler.

Håpet er at de nordiske bærene skal bli effektive våpen, som kan bekjempe mikroorganismene på flere måter. Bringebær og multer kan for eksempel bli funksjonell mat, eller inngå i medisiner eller nye metoder for å pakke maten.

Dessuten kan forskningen brukes til å tvinge fram multekrem i dessertskålene, minst tre ganger i uka.

Referanse:

Resultatene ble presentert hos Tekes, Finlands teknologiske utviklingssentral.

Lenke:

Tekes: Berries inhibit growth of harmful intestinal bacteria

Powered by Labrador CMS