Bakgrunn: Bisarrosex og suicidale elskere

Tror du at menneskenes sexliv er komplisert? Da har du ikke møtt edderkoppen Argiope aurantia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Edderkopper er i utgangspunktet kjent for å ha bizarre seksuelle vaner, og det spares ikke på actioneffektene når nye åttebeininger skal unnfanges. Det utøves ofte betydelige mengder vold, og det er hovedsakelig damene som jakter på, lemlester og fortærer sine kavalerer.

Hos mange arter er det helt vanlig at hun tar livet av partneren i løpet av akten (eller før, hvis han ikke er kjapp nok), og det er også grei skuring å spise ham opp etterpå, hvis hun er hypp på noe snacks. Imidlertid tar de ferskeste avsløringene rundt hjulspinneren Argiope aurantia virkelig kaka.

Suicidale menn

Her dør nemlig hannen, helt for egen maskin, midt i hyrdestunden. I det akten er fullbyrdet krøller han seg rett og slett sammen og inntar edderkoppenes spesielle dødspositur, og i løpet av noen minutter har hjertet stoppet.

'Argiope aurantia.'
"Argiope aurantia."

- Jeg var målløs over at dette skjedde med hver eneste hann, sier Matthias Foellmer ved Concordia University i Montreal til New Scientist. Han ble nysgjerrig på fenomenet etter å ha lest om det i bisetninger her og der, og sammen med Daphne Fairbairn fra University of California bestemte han seg for å kikke nærmere på Argiopes kjønnsliv.

Dobbelt sett

Kjærlighetsakten til de åttebente har flere bisarre elementer å by på enn brå død. Edderkoppene har nemlig to kjønnsorganer hver. Damene har to åpninger, mens mennene har to utstikkere, palper, til å putte inni, og mannens mål er å få inn begge to samtidig.

Først når dette er i boks, kaster han inn håndkleet. Av de 100 hyrdestundene forskerne var vitne til, endte 55 av dem med en dobbelt suksess, og i alle disse tilfellene døde hannen.

Men det er ingenting som tyder på at det er edderkoppdama som har skylda. Hun gjør ingen åpenlyse forsøk på å kverke partnere, og forskerne tror ikke det dreier seg om noe slags skjult giftmord heller.

En av hannedderkoppene stakk nemlig ved en feiltagelse den siste palpen inn i en larve som var fanget i nettet, men dette gjorde ingen forskjell. Han døde like fullt.

Men hva er vitsen?

Forskerne tror det dreier seg om slu taktikk fra guttas side. Ved å plugge igjen kjønnsåpningene til jentene, øker de sjansen for at deres egen sæd skal befrukte eggene. Så lenge den døde kroppen sitter der som en propp, blir det temmelig vrient for rivalene å komme til, selv om de prøver alt de orker.

- Det tar i hvert fall mellom 15 og 25 minutter før den døde hannen kan fjernes, sier Foellmer til Nature.

På den tiden har sæden hans fått et realt forsprang. Det ser rett og slett ut som om Argiopehannen forvandler seg selv til en slags biologiske kyskhetsbelte.

Ganske bisart, ja.

Så om du synes det er vrient å omgås det annet kjønn, og at det finnes mange skumle seksuelle legninger i menneskenes rike, har vi bare ett råd: Blir du invitert på middag av en edderkoppdame kan det lønne seg å si at du allerede har kjæreste.

Rapporten er publisert i Proceedings of the Royal Society of London.

Nature: Spiders go from wed to dead
New Scientist: Spider sex causes spontaneous death

Powered by Labrador CMS