Er åpne kontorlandskap lønnsomt?

Åpne kontorlandskap innføres i stadig flere bedrifter og offentlige institusjoner. Men vi vet faktisk ikke om det lønner seg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det eneste vi vet sikkert er at åpne landskap utnytter arealene bedre. Flere folk kan jobbe på færre kvadratmeter.

Forskerne vet imidlertid ikke om de ansatte blir mer effektive, kreative og innovative. Heller ikke om det er bra for arbeidsmiljø, likestilling, medbestemmelse på arbeidsplassen og forholdet mellom ledelsen og de ansatte.

Dette kommer fram i forskningsrapporten “Utfordringer i et IKT-dominert arbeidsliv”.

Rapporten er resultat av en forstudie gjennomført av Norut Samfunnsforskning i Tromsø. Studien ble gjennomført ved Telenor på Fornebu. Det har blitt fokusert på kritiske problemstillinger knyttet til teknologi, kjønn, ledelse og medbestemmelse.

- Det er gjort lite forskning på konsekvensene av trådløse nettverk og fravær av kontorvegger. Foreløpig kan vi bare anta og stille spørsmål, for det finnes lite dokumenterbare resultater om effektene av åpne landskap. Vi håper å få jobbe videre med dette, sier prosjektleder Ann Therese Lotherington ved Norut Samfunn.

Norut Samfunnsforskning har samarbeidet med Norut IT og Telenor FoU om denne forstudien, som er finansiert av Norges forskningsråd.

Les mer…

Du finner hele rapporten på Norut Samfunns hjemmesider.

Powered by Labrador CMS