Den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud land på Antarktis skal oppgraderes med et nybygg.

Norsk forskningsstasjon i Antarktis oppgraderes for to milliarder

Forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land skal oppgraderes med et nybygg til rundt to milliarder kroner som skal stå klar i 2030.

Etter snart tjue års tjeneste på verdens mest værharde kontinent skal den viktige forsknings­stasjonen få en tiltrengt oppgradering, skriver regjeringen i en pressemelding.

Den eksisterende stasjonen nærmer seg slutten av sin levetid og skal erstattes av et mindre nybygg med plass til 65 brukere. Nybygget blir på 6.500 kvadratmeter.

Forskning på klima og miljø

– Dagens forskningsstasjon er så nedslitt at rehabilitering av eksisterende bygg vil gi dyre og dårlige løsninger. Når vi nå oppgraderer stasjonen, velger vi derfor å bygge et helt nytt bygg som er godt tilrettelagt for klima- og miljøforskning, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Han sier regjeringen ønsker en nøktern tilnærming til utbyggingen og har valgt å gå videre med det minst kostnadskrevende av nybygg-alternativene.

Han legger til at dette likevel vil gi en velfungerende forskningsstasjon og en betydelig oppgradering fra dagens situasjon.

– Forskningen på den norske stasjonen Troll i Antarktis er avgjørende for å forstå sammenhengene i klimasystemet og hvordan klimaet vil utvikle seg framover, sier Eide.

I januar reiste stor norsk delegasjon på mer enn 30 personer til Troll for å vurdere prosjektet. Nå har regjeringen altså bestemt seg for hvilken løsning den synes er den beste.

Kan bare bygge om sommeren

Byggearbeidet må gjennomføres over flere sommersesonger, som varer fra november til tidlig i mars. Resten av året er stasjonen isolert fra omverdenen.

Troll ligger på isfri berggrunn på 72 grader sør, 1.275 meter over havet og 200S kilometer fra kysten i Dronning Maud Land. Forskningsstasjonen eies av Statsbygg og drives av Norsk Polarinstitutt.

Stasjonen sto klar i 1990, men de første 15 årene ble den kun brukt om sommeren. I 2005 ble den oppgradert til helårsstasjon.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS