Kan man lure en alkolås?

Det er mange forslag til hvordan man kan lure en alkolås. Men for kampen mot fyllekjøring, er det viktig at ingen av forslagene virker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I fremtiden skal det være umulig at vi i Danmark kan starte bilene våre med alkohol i blodet. Alkolåser er blitt innført med stor suksess i blant annet USA, Canada og Sverige. (Foto: Colourbox)
I fremtiden skal det være umulig at vi i Danmark kan starte bilene våre med alkohol i blodet. Alkolåser er blitt innført med stor suksess i blant annet USA, Canada og Sverige. (Foto: Colourbox)

Noen biler er utstyrt med alkolås. Det skal ikke være mulig å starte en slik bil hvis promillen er over 0,5.

Men kan man lure en slik lås ved å puste inn i den med luft fra en sykkelpumpe eller en ballong?

– Generelt kan man ikke lure en alkolås, forteller Leif Nielsen, mangeårig sikkerhetsekspert hos den danske bileierforeningen og nå eier av sikkerbil.dk.

Han innrømmer imidlertid at det kan være vanskelig å lage en alkolås det er helt umulig å lure. – Det må nok være en eller annen ingeniør eller nerd som kan finne en måte man kan lure den på.

Ballonger og sykkelpumper

Ifølge Leif Nielsen er det likevel ingen grunn til at ballonger eller sykkelpumper skal bli fast inventar i bilen din når du kjører til og fra fester.

– De låsene som er i handelen i dag, har innebyggede elektrokjemiske sensorer som måler trykk og temperatur på luften. Hvis luften kommer fra en sykkelpumpe eller en ballong, er temperaturen for lav. Derfor åpnes ikke låsen, forklarer Nielsen.

Hvis du hever temperaturen i bilen, slik at den matcher temperatur og trykk som forventes fra luft som pustes ut, vil Nielsen imidlertid ikke avvise at alkolåsen kan lures. Men han mener at det ikke er en seriøs måte å lure den på.

– Hvis man kan tenke så langt at man vil heve temperaturen i bilen, så er man likevel edru, ler han.

Kan en venn blåse?

En alkolås koster i dag 10.000 kroner pluss installasjon. Alle Carlsbergs biler har installert en alkolås. (Foto: Wikimedia Commons)
En alkolås koster i dag 10.000 kroner pluss installasjon. Alle Carlsbergs biler har installert en alkolås. (Foto: Wikimedia Commons)

En annen opplagt mulighet er å la en av vennene dine blåse i alkolåsen.

Men forsøket på å gjøre deg en tjeneste kan raskt vise seg å ikke være en god idé.

– Mange alkolåser krever at man ikke bare blåser en gang før man starter bilen. Under kjøring blir man også bedt om å puste i alkolåsen flere ganger. Med mindre du har tatt din edruelige venn med i passasjersetet, kommer du ikke så langt når du skal puste selv, forklarer Nielsen.

Hvis du har en venn som er så samvittighetsløs at han gjerne blåser i alkolåsen, slik at du kan kjøre beruset hjem, må du nok være mer bekymret for vennekretsen din enn hvordan du lurer alkohollåser.

Samtidig er det innlysende at hvis du har en edru venn med gyldig førerkort sittende på passasjersetet, bør du nok la ham kjøre bilen i stedet.

Spritånde i bilen

Hvis du allerede har en alkolås i bilen, kan det være en god idé å finne hvordan den er stilt inn, fordi du ellers kan havne i noen ubehagelige situasjoner.

– Noen alkolåser er stilt inn slik at bilen ikke kan starte hvis den kan spore alkoholånde hos enten føreren eller en passasjer, forteller Nielsen. Sjekk innstillingene for din bil før du avtaler å være sjåfør for venner eller familie.

Du vil nødig havne i en situasjon hvor du ikke kan kjøre din fulle ektefelle hjem fra en fest, til tross for at du selv bare har drukket mineralvann hele kvelden ..

Powered by Labrador CMS