Har du noen gang lurt på hvorfor bakrus heter «hangover» på engelsk? (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Øl før vin eller vin før øl?
Uansett blir det like mye krøll

Forskere har testet øl før hvitvin, hvitvin før øl, bare øl og bare hvitvin. Resultatet ble det samme.

Det går an å ha litt medlidenhet med deltakerne i dette forskningsprosjektet. Og forskerne understreker at alle 90 stilte opp frivillig.

De – frivillige, altså – festdeltakerne ble delt i tre grupper.

Den første gruppa startet eksperimentet med nesten tre halvlitere med øl før de måtte helle innpå fire store glass med hvitvin.

Den andre gruppa drakk samme mengder, men i motsatt rekkefølge. De resterende ble satt på ensidig inntak av enten bare øl eller bare vin.

En uke senere ble alle plassert på den motsatte drikkemenyen av den de hadde første gang.

De måtte registrere hvor fulle de følte seg i løpet av kvelden – og selvfølgelig hvordan de opplevde bakrusen dagen etter.

Bakrus er bakrus

Ingen av gruppene viste tegn til at formen dagen derpå ble påvirket av hva de drakk eller i hvilken rekkefølge.

– Vi fant ingen bekreftelse på forestillingen om at bakrusen blir lettere hvis du drikker øl før vin, sier Jöran Köchling fra Witten/Herdecke-universitetet i Tyskland i en pressemelding.

– Sannheten er at det å drikke for mye av hvilken som helst alkoholholdige drikke sannsynligvis fører til bakrus, sier Köchling.

Ølen var en Carlsberg pilsner og hvitvinen var en Edelgräfler fra 2015, og forskerne har ikke undersøkt andre alkoholvarianter i denne studien. Tidligere studier har antydet at brunt brennevin, nærmere bestemt amerikansk bourbon, kan gi en tøffere bakrus.

Men ordtaket «Øl og vin blir fin, vin og øl blir krøll» får altså ingen støtte. Det gjorde det heller ikke da Faktisk.no sjekket sannhetsgehalten. «Faktisk helt feil», ble konklusjonen på den faktasjekken.

Tips mot bakrus

Det mangler ikke på kjerringråd mot bakrus. Et søk i forskning.no-arkivet avslører at også forskere gladelig deler ut råd for en bedre morgendag.

Drikk vann dagen lang og spis en stor porsjon med speilegg til frokost, anbefaler amerikanske kjemikere.

Jo mer du røyker mens du drikker, jo mer bakfull blir du, viste en studie blant amerikanske studenter.

Og ikke minst: Det er ingen forskning som tyder på at det har noen positiv effekt å «reparere» med en øl dagen derpå.

Referanse:

Jöran Köchling mfl: Grape or grain but never the twain? A randomized controlled multiarm matched-triplet crossover trial of beer and wine. American Journal of Clinical Nutrition, februar 2019, doi: 10.1093/ajcn/nqy309.

Powered by Labrador CMS