To drinker for hjertet

Opptil to-tre glass om dagen gjør godt for hjertepasienter, viser italiensk rapport. Drikkemønsteret her til lands gjør at vi ikke vil gå ut med slike anbefalinger, sier norsk rusmiddelforsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Rapporten viser at bypassopererte menn får 25 prosent mindre risiko for hjerteproblemer og slag hvis de drikker moderate mengder alkohol daglig.

De italienske forskerne definerte moderate mengder som 5 til 30 gram alkohol daglig. En alkoholenhet er i Norge definert som 12,8 gram.

Det betyr at maksimumsgrensen som er anbefalt i denne rapporten går ved litt over to glass rødvin, to pilsflasker på 0,3 liter eller to små 4 cl brennevinsglass.

Gunstig for hjertesyke

Tidligere er det vist at lett alkoholforbruk er hjertestyrkende for friske menn, men dette er første gang effekten er vist for bypassopererte pasienter, i følge en pressemeldingen fra American Heart Association, som offentliggjør rapporten.

Den slår også fast at det ikke er noen kjente uheldige bivirkninger ved moderat alkoholbruk sammen med medisiner.

Studien er basert på et spørreskjema som ble besvart av 1021 pasienter tre og et halvt år etter at de hadde gjennomgått en bypassoperasjon, der kirurgen henter blodårer fra andre steder i pasientens kropp og opererer dem inn i området av hjertemuskelen hvor blodforsyningen er dårlig.

Også for kvinner

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

To andre studier fra American Heart Association understøtter måteholdets velsignelser, også for kvinner.

En studie av 14 000 amerikanske sykepleiere som levde til de ble 70 år eller mer, viser at to til fire drinker daglig midt i livet kan gi en liten, men tydelig bedring av helsetilstanden for kvinner som lever lenge nok.

En annen studie ut fra den samme gruppen viser at risikoen for slag blir 20 prosent mindre hos kvinner som drakk en alkoholenhet eller noe mindre hver dag i forhold til de som ikke drakk.

Slagrisikoen økte derimot hvis de drakk mer enn to alkoholenheter og samtidig tok hormonterapi, ifølge pressemeldingen.

Klar grense

For selv om litt alkohol er bra, er det en klar grense mot skadevirkningene. For menn går den ved rundt 4,5 alkoholenheter hver dag. Da øker risikoen for å dø, særlig hos pasienter med dårlig funksjon i venstre hjertekammer, viser den italienske studien.

American Heart Association advarer også om at større mengder alkohol kan øke blodtrykket, og ha andre negative effekter.

Norsk drikkemønster

Øyvind Horverak (Foto: SIRUS)

Den norske forskeren Øyvind Horverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) vil heller ikke uten videre anbefale to til tre drinker om dagen for blodkarenes skyld.

- To til tre alkoholenheter per dag trenger riktignok ikke å være farlig, men vi bør ikke gå ut med en slik anbefaling i Norge fordi drikkemønsteret her til lands er annerledes enn i Italia. Størsteparten av vårt alkoholforbruk er lagt til helgene, og mye av det er rusrelatert, sier han til forskning.no.

- Dessuten er det gjennomsnittlige alkoholforbruket i Norge mindre enn to alkoholenheter per dag. En slik oppfordring vil derfor kunne føre til et økt alkoholforbruk i samfunnet, noe vi vet er helseskadelig, forsetter Horverak.

Han peker også på at disse undersøkelsene er gjort på middelaldrende og eldre mennesker.

- Helsegevinsten ved moderat alkoholforbruk er mye mer omstridt for yngre mennesker, sier Horverak.

Lenke:

American Heart Association, pressemelding 14. oktober 2010
 

Powered by Labrador CMS