Ungdom drikker mindre

Ungdom drikker mindre alkohol og færre unge har prøvd narkotika, viser årets ungdomsundersøkelse fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På begynnelsen av 1990-tallet drakk ungdom i gruppen 15 - 20 år gjennomsnittlig tre liter ren alkohol i året. I fjor og forfjor steg konsumet dramatisk til fem liter mens 2002-undersøkelsen viser en tilbakegang til 4,5 liter.

Også andelen unge som oppgir å ha brukt ulike narkotiske stoffer, har sunket. I 1999 hadde 18 prosent prøvd cannabis, og i 2000 var tallet 19 prosent. Men i fjor var tallet nede i 17 prosent, og i år fortsetter nedgangen til 15 prosent på landsbasis.

"Astrid Skretting. (Foto: SIRUS)"

- Resultatet av undersøkelsen er gledelig, men overraskende og vanskelig å forklare, sier SIRUS-forsker Astrid Skretting til Aftenposten. Hun synes det hadde vært lettere å forklare tallene dersom det hadde vært en økning fra i fjor.

Dette er et begrenset funn i en begrenset aldersgruppe. Det er altfor tidlig å si om nedgangen representerer en varig endring i utviklingen, eller om dette skyldes mer tilfeldige forhold, påpeker Skretting.

(NTB)

Powered by Labrador CMS