Annonse
I noen tilfeller kan det oppstå brannskader etter laserbehandling. Avkjøling eller bedøvelseskrem brukes for å minimere ubehag og for å forhindre brannskader. Men nå har forskerne funnet enda en metode for å forebygge skadene i huden. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kan få slutt på brannskader etter laserbehandling

En ny metode kan finne ut om du har risiko for brannskader etter hårfjerning med laser. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange kvinner ønsker seg glatt og hårløs hud. Laserbehandling er en av de mest effektive måtene for redusere uønsket hårvekst, men behandlingen må gjøres riktig, ellers er det fare for brannskader.

En ny metode skal gjøre jobben enklere for hudpleiere og leger.

Pulserende lys analyserer huden

Forskere ved Universidad de Granada tatt patent på en ny metode som kan forhindre brannsår under laserbehandling.

Ved hjelp av pulserende lys analyseres huden til pasienten og på denne måten får hudlegen eller pleieren informasjon om det finnes en potensiell risiko for brannskader eller ikke. 

Metoden hjelper også til med å bestemme hvor kraftig laserstråle som skal brukes.

I tillegg har forskerne utviklet utstyr som kan gi informasjon om pasientens hudtemperatur under behandlingen. 

Kjøling og research

Laserlyset som brukes i hårfjerningsbehandling er en pulserende og intens lysstråle som ødelegger hårsekkene ved hjelp av varme. Det laserlyset som kommer ned gjennom huden, blir til varme når det treffer det mørkere pigmentet i hårstrået. Hårstrået leder deretter varmen ned til hårsekken som ødelegges når den blir cirka 70 grader. Dermed slutter håret å produseres.

Selv om mange norske hudklinikker bruker etterkjøling av huden etter behandlingen og lasere med innebygd nedkjøling, er det fortsatt mulig å få brannskader, fordi det er mange andre faktorer som spiller inn.

Til nå har pasientene og kundene måttet stole på at hudlegene og hudpleierne har gjort god god research før behandlingen.

Huden og håret må undersøkes og vurderes, og laserens intensitet må tilpasses manuelt etter pasientens hud. Mørkhudete kan for eksempel ikke ty til denne typen hårfjerning, fordi risikoen for å få brannskader er høyere. Jo mørkere overflaten er, jo varmere blir den.

På spørsmål om pasienten har solt seg nylig eller ikke, har salongene måttet stole på de svarene de har fått. Det er nemlig ikke bra å ta laserbehandling på solbrun hud. I verste fall kan det provosere alvorlige brannskader som kan bli synlige først etter flere dager.

Referanse: 

Pressemelding fra Universidad de Granada: New patent for a method to establish whether a person will suffer from burns when he or she is submitted to laser hair removal treatments, Oktober 2014

Powered by Labrador CMS