Litt færre hivsmittede i 2007

Det ble oppdaget 248 nye tilfeller av hivinfeksjon i Norge i 2007. Det er en liten nedgang fra året før, men situasjonen er fortsatt alvorlig, mener Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har 3 787 personer fått diagnosen hiv i Norge. Fra slutten av 1990-tallet har antallet nye hivsmittede i Norge økt jevnt, fra 147 smittede i 1999 - til 276 nye tilfeller i 2006.

Men resultatene fra 2007 er endelig litt bedre nyheter, med 248 nysmittede, viser en rapport fra Folkehelseinstituttets overvåkningsprogram Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Noe av nedgangen skyldes færre homo­seksuelt smittede menn, men det er vanskelig å si om denne trenden vil fortsette.

De aller fleste homoseksuelt smittede oppgir å ha fått sykdommen i Oslo, der det siden 2003 har vært et pågående utbrudd av hivinfeksjon i denne gruppa, skriver Folkehelseinstituttet.

Nedgangen i 2007 skyldes også at det kom færre heteroseksuelt smittede innvandrere dette året.

Flest smittes i utlandet

De fleste som ble smittet heteroseksuelt i 2007, fikk likevel sykdommen før de kom til Norge. 42 mennesker ble også smittet mens de var bosatt i Norge, men 27 av disse fikk hiv mens de var på besøk i utlandet. 12 menn ble smittet i Thailand.

I 2007 var det 13 mennesker som ble smittet av sprøyter, og tallet for denne gruppa ser dermed ut til å holde seg på et stabilt lavt nivå.

Ni barn ble smittet av mora si, men ingen ble smittet gjennom blodoverføringer.

Det er også svært lite hivsmitte blant heteroseksuell ungdom i Norge, skriver Folkehelseinstituttet, som likevel påpeker at det er viktig å opprettholde den forebyggende innsatsen.

Må få økt bevissthet

Vi må rette oppmerksomhet mot usikker sex, spesielt ubeskyttet analsex med en partner av motsatt eller ukjent hiv-status, heter det i rapporten.

For heteroseksuelle bosatt i Norge skjer hivsmitten hovedsaklig under opphold i områder av verden med høy hivforekomst, eller ved seksuell kontakt med smittede innvandrere i Norge.

Økt bevisstgjøring om risiko for hivsmitte og økt kondombruk er avgjørende for å hindre mer hivsmitte blant heteroseksuelle, konkluderer forskerne bak rapporten.

Lenker:

Folkehelseinstituttet: Hiv-situasjonen i Norge per 31. desember 2007

Powered by Labrador CMS