70 prosent av HIV-smitta var hetero

Myten sier at homofile oftere blir smittet av HIV enn andre. Men av de nordmenn som fikk viruset i fjor var 70 prosent heteroseksuelle.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2001 ble det diagnostisert 158 nye HIV-smittede i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet. 106 av de som fikk smitten ble smittet heteroseksuelt. Bare 39 homoseksuelle fikk HIV.

Kvinner blir smittet i Norge

102 av de som ble smittet i fjor var menn, og 56 var kvinner. 79 av de som fikk smitten heteroseksuelt var av utenlandsk opprinnelse og smittet før de kom til Norge. 27 ble smittet mens de var bosatt i Norge. Åtte personer fikk smitten via sprøytemisbruk, mens to barn fikk smitten fra sin mor.

De fleste mennene ble smittet i utlandet, mens flertallet av kvinnene ble smittet i Norge. Totalt er det nå diagnostisert 2 351 HIV-smittede i Norge (1 684 menn og 667 kvinner)

Det årlige gjennomsnittet i perioden 1996 - 2000 var 130, og antallet i 2000 var 176.

Europamestere i usikker sex

En gammel rapport fra Folkehelseinstituttet fra 1997 viser at nordmenn er verst i Europa når det gjelder usikker sex. Bare 15 prosent rapporterte at de brukte kondom ved tilfeldig sex.

- De fleste nordmenn har problemer med å innse at HIV er noe som kan ramme dem. Ingen vil tro at den de velger som sex-partner er smittet av sykdommer. Det blir som å innrømme overfor seg selv at man har dårlig dømmekraft, sier Bente Treen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Tromsø til Newswire.

Powered by Labrador CMS