Britisk universitet med bånd til Gaddafi

Direktøren for London School of Economics trekker seg etter avsløringer om at skolen hadde knytninger til Gaddafis regime i Libya. – Dette høres svært problematisk ut, sier norsk statsviter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrasjoner mot Libyas president Muammar Gaddafi i Haag i Nederland (Foto: Roel Wijnants/Flickr Creative Commons)

London School of Economics (LSE), et av Europas fremste universiteter, er i hardt vær etter at den britiske avisen The Times har avslørt at skolen har hatt sterke knytninger til Muammar Gaddafis regime i Libya.

LSE har mottatt 1,5 millioner pund, eller om lag 13,5 millioner kroner, i donasjoner fra Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi, som også har tatt sin doktorgrad ved institusjonen. Universitetet gjorde dessuten en avtale med regimet om å lære opp 650 ”fremtidige ledere”, 400 av dem i London og 250 i Libya.

Den avtalen var verdt én million pund, eller ca. 9 millioner kroner.

Fredag denne uken trakk LSEs direktør Sir Howard Davies seg som følge av avsløringene. Davies har selv reist til Libya for å veilede landes regjering i hvordan de best kunne investere landets oljeformue, og for den jobben mottok universitetet i overkant av 450 000 kroner.

Universitetet skal nå granske både donasjonene og Gaddafis doktorgrad, melder The Times.

Akademisk uavhengighet i press

"Øyvind Østerud (Foto: Trond Isaksen)"

– Uten at jeg kjenner denne saken konkret, vil jeg si at dette høres svært problematisk ut, sier Øyvind Østerud, leder for institutt for statsvitenskap ved Universitet i Oslo.

– Her er det all mulig grunn til å gå svært nøye gjennom hva som har foregått, for dette kan skape svært problematiske bindinger til regimet.

Det å skulle utdanne Libyas fremtidige ledere mener Østerud at kan føre til forpliktelser overfor dette regimet ved senere anledninger.

– Da kan det bli vanskelig å holde på den akademiske uavhengigheten, sier han.

Plagiert doktorgrad?

Saif al-Islam Gaddafi avla sin doktorgrad i 2008, hvor temaet – ironisk nok i etterkant av hans ”elver av blod”-tale i forrige uke – var det sivile samfunns rolle i demokratiseringen av internasjonale institusjoner.

Han har siden vært en av universitetets største bidragsytere, ifølge The Times.

Doktorgraden skal nå granskes, etter at det har kommet frem beskyldninger om både plagiering, og at Gaddafi ikke har skrevet avhandlingen selv. Det var Saif Gaddafis fremtredende rolle som talsmann for regimet den siste tiden som har fått britiske aviser til å se nærmere på sønnens liv i England.

Bør gjennomgå donasjonslistene

Problemet for britiske universiteter er at de, som sine amerikanske motparter, er helt avhengige av private donasjoner for å overleve.

– Dette er en svært god anledning for britiske universiteter til å gå gjennom alle donasjoner, det være seg fra land eller selskaper eller privatpersoner, og se hva som dukker opp, mener Østerud.

– Donasjoner er jo livsviktige for institusjonene – men da er det ekstra viktig å vurdere hva de bringer med seg.

Kilder:

The Times: LSE struck £1m deal to train Libya’s ruling elite, 3. mars 2011 (krever innlogging)

The Times: Head of LSE resigns over links to Gaddafi, 3. mars 2011 (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS