Verdens sterkeste insekt

Hannene hos en spesiell art av gjødselsbiller kan trekke 1141 ganger sin egen vekt. Det gjør dem til de sterkeste av alle insekter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En gjødselsbille med det latinske navnet Onthophagus taurus er verdens sterkeste insekt. Den kan trekke 1141 ganger sin egen vekt.

Det tilsvarer at en vanlig mann kan trekke av sted med seks dobbeltdekker-busser.

Det har en engelsk og en australsk forsker funnet fram til etter at de har brukt noen måneder på å teste styrken til forskjellige insekter.

Undersøkelsen er publisert i en artikkel i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Forskerne forsøkte å finne ut hvorfor det er så stor forskjell på dyrs styrke og utholdenhet. For disse gjødselsbillene er det sex som er drivkraften.

Hannene slåss om hunnen

– Hunnbillene graver tunneler under etterlatenskapene til store dyr, og her blir de oppsøkt av hanner som vil pare seg, forteller Rob Knell fra University of London i en pressemelding.

– Hvis en hannbille trenger seg inn i en tunnel som allerede er opptatt, blir det til kamp mellom rivalene. De slåss ved å låse hornene sammen og prøve å skyve hverandre ut.

Og det er derfor billene har utviklet en enorm styrke. Det gjelder simpelthen å være sterkest hvis man skal ha en sjanse for å føre genene sine videre.

Små biller har mer sæd

Og likevel: Noen av hannbillene har faktisk utviklet en annen taktikk. De sniker seg inn bak de sterke billene og skynder seg å hoppe på hunnen når den store han vender ryggen til et øyeblikk.

De lumske hannbillene er mindre og svakere, og de har ikke horn. Til gjengjeld har de enorme testikler i forhold til kroppstørrelsen.

De mindre hannene får nemlig bare én sjanse til å pare seg med hunnen. Og da gjelder det å avlevere en solid porsjon sæd.

Forskerne fant dessuten at det også for insekter gjelder å spise sunt hvis man skal holde seg i form. Selv de sterkeste billene ble redusert til sveklinger hvis de fikk utilstrekkelig føde i et par dager.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

Mating tactics determine patterns of condition dependence in a dimorphic horned beetle. Proceedings of the Royal Society B.

Powered by Labrador CMS